Šta je đumbir

Đumbir je biljka koja spada u začinske biljke. Začini se u opštem slučaju mogu dobiti od lišća, semena, korena ili ostalih delova raznih biljaka i upotrebljavaju se za poboljšanje ukusa u jelima.

djumbir cvet

Začini se ponekad klasifikuju prema određenoj vrsti nacionalne kuhinje, tako da često imaju kultularne konotacije, na primer meditaranski začini ili indijski začini. Upravo pikantan ukus mnogih jela indijske kuhinje potiče od prisustva začina đumbira.

Neke biljke se smatraju začinskim, ali ne potiču svi začini od biljaka. Đumbir je biljka čije su prirodno podneblje tropski delovi Azije i ostale tropske oblasti zemljine kugle, uključujući na primer Jamajku. Međutim, može da se uzgaja i u ostalim regionima, kao na primer u Americi, Kini i Indiji. Može da dostigne visinu od jednog metra.

Obično se koristi samo rizom, tj. korenski deo biljke đumbira i to u raznim varijantama, bilo svež ili suv, kao prah ili u celini. Najviše se proizvodi u Indiji, ali se može sresti čak i u arapskoj kuhinji. Šafran spada u istu porodicu biljaka.

Đumbir se može opisati kao ljut, oštar začin i njegova ljutina bi dobila ocenu 7 na skali od jedan do deset. Od đumbira se mogu praviti hleb, kolači, paste, sosovi i kari. Komadići đumbira se ponekad služe uz suši. Od đumbira se pravi pivo, a može se napraviti i napitak specifičnog ukusa ako se nekoliko minuta kuva njegov koren.

U medicini đumbir se klasifikuje kao stimulant i često se koristio u prošlosti protiv bolova u stomaku. Takođe druga vrsta upotrebe u ovoj oblasti se odnosi na maskiranje neprijatnih ukusa nekih vrsta lekova. Smatra se da je u opštem slučaju relativno bezbedna biljka, ako se izuzme interakcija sa nekim vrstama lekova. Kontraindikovan je osobama koje pate od kamena u žuči  jer pospešuje lučenje žuči. Smatra se da može da smanji bol koja potiče od artritisa, iako su u ovoj oblasti kontradiktorni rezultati medicinskih proučavanja. Moguće je takođe da đumbir smanjuje holesterol i da ima efkat razređivanja krvi, što bi ga činilo pogodnim za konzumiranje kod bolesti srca.

U narodnoj medicini postoji mnoštvo upotreba đumbira. Veruje se da čaj od prokuvanog đumbira predstavlja lek protiv prehlade, kašlja i nateklina.About the Author

Više informacija: http://en.wikipedia.org/wiki/Ginger

Korisna adresa: http://zdravzivot.in.rs/zdrava-hrana/zdravo-voce/