Cirkoni kao nakit i razlika u odnosu na dijamant

Cirkoni (Kubični cirkoni) su relativno jeftina sintetička zamena za dijamant. Koriste se veoma mnogo u izdradi nakita svih vrsta, počevši od jeftinijeg nakita i bižuterije, pa sve do skupih kombinacija sa drugim dragim i poludragim kamenjem. Koriste se čak i za izradu vereničkih prstenova i burmi. Ponekad se cirkoni koriste kao ukras kod pirsinga nosa ili različitih delova tela.

Cirkoni su lažni dijamanti, proizvode se u laboratoriji i prilično se lako raspoznaju. Dolaze u nivoima kvaliteta od A stepena pa sve do AAAAA stepena. Ako ste kupili A cirkon, možda ste pomislili da se radi o vrhunskom primerku, međutim, A je najniži stepen i najlakše se raspoznaje u odnosu na pravi dijamant. AAAAA su cirkoni najboljeg kvaliteta jer izgledaju mnogo bolje i traju mnogo duže.

Postoji par pravila kako razaznati cirkone u odnosu na prave dijamante. Draguljarima je dovoljno bukvalno 2 sekunde da pogledaju kamen i odmah mogu da vide da li je on pravi ili nije. U čemu je štos? Jednostavno po bljeskovima svetla se može utvrditi autentičnost kamena i to je najlakši način. Pravi dijamant ima mnogo više belog odsjaja nego obojenog svetla. Ako se pojavljuju uglavnom bljeskovi duginih boja ili ako svetlost koja se odbija od kamena izgleda previše šareno, vrlo verovatno se radi o cirkonu.

Sledeći indikator je savršena belina cirkona. Njihova unutrašnjost je potpuno prozirna i ne postoji niti jedna druga varijacija boje. To odgovara boji D kod dijamanta, ali takvi dijamanti su retki, najviše ih ima u opsegu boja G, H, I i J. Potpuno bezbojne D dijamante je praktično nemoguće pronaći.

Cirkoni se obično poliraju različito da bi se uvećala briljantnost i vatra koju ovi dragulji mogu da daju. To ih takođe odaje ako se upoređuju sa ostalom vrstom nakita.

Takođe, cirkoni su savršeni po svojoj unutrašnjoj građi. Previše savršeni. Dijamanti kao prirodni objekti imaju svoje nesavršenosti, primese, neravnine. Ivice gde se sastaju dva faceta cirkona su savršeno glatke i zaobljene za razliku od dijamanta čije su ivice obično veoma oštre čiste i tvrde.

Bilo da kupujete prstenje, naušnice, ili drugi konvencionalan nakit ili se radi o nakitu za telo, nokte ili kosu, ove informacije vam mogu pomoći da razlikujete nakit od cirkona i da shvatite suptilne razlike u odnosu na ostalo drago kamenje u draguljarstvu.

 About the Author

Bilo da kupujete prstenje, naušnice, ili drugi konvencionalan nakit ili se radi o nakitu za telo, nokte ili kosu, ove informacije vam mogu pomoći da razlikujete nakit od cirkona i da shvatite suptilne razlike u odnosu na ostalo drago kamenje u draguljarstvu. Više o drugim vrstama kristala i dragog ili poludragog kamena možete pročitati na mojim drugim stranicama.

http://www.squidoo.com/lensmasters/Ametist

http://www.squidoo.com/Umetnost-kristaloteraije