Kako zaštititi kompjuter od virusa

Ako mislite da je vaš kompjuter zaražen virusom, preduzmite neophodne mere da ga očistite i tako sprečite da se zaraza prenese na ostale računare. Sve što vam je potrebno je antivirusni program. Da ne biste došliu ovu situaciju, treba da poštujete sledeća pravila:

  1. Budite oprezni kada vam drugi ljudi donose razne fajlove na svojim USB prenosivim diskovima.

  2. Nemojte skidati fajlove sa nesigurnih lokacija, neki put je dovoljno samo da posetite neku piratsku stranicu da bi vaš računar dobio virus. Nemojte nikada otvarati fajlove koje dobijete putem e-maila, osim ako ne očekujete takve fajlove od neke poznate osobe. Budite pažljivi kada dobijete poruke sa prikačenim fajlovima čak i od osobe koju poznajete, može se desiti da ni ona nije svesna da je njen računar zaražen virusom.

  3. Nabavite antivirusni program da biste bili sigurniji kada razmenjujete diskove, skidate fajlove sa interneta ili otvarate email atačmente.

  4. Ako vaš operativni sistem zaradi virus, obavezno ažurirajte vaš antivirusni program pre no što započnete sa detekcijom virusa. Antivirusni program možda neće moći da obriše virus ali će u svakom slučaju biti u stanju da ga identifikuje.

  5. Ako program nije u stanju da obriše virus, pretražite internet. Odite na Gugl i ukucajte ime virusa, na primer "Melissa virus", ili "BubbleBoy virus" i tako dalje.

  6. Sa interneta skinite preporučeni softver ili dodatke ili ostale programe koji će vam pomoći da eliminišete dati virus. Ponekad je potrebno pratiti instrukcije da biste ručno obrisali virus.

  7. Nakon brisanja, ponovo pustite antivirusni program da biste potvrdili da je virus obrisan na pravi način.

  8. Veoma je bitno da obratite pažnju na fajlove koje skinete preko interneta ili dobijete preko emaila a koji imaju nastavak sledećeg tipa:

        Takođe, nemojte nikada otvarati fajlove koji završavaju sa .vbs ili .js, pošto prosečan korisnik nema nikada potrebu da se otvara ove fajlove.About the Author

Članak postavio Gost

Izvor http://www.kristali.rs/kompjuteri/kako-zastititi-racunar-od-virusa.html