Kako treba maštati

  Каko treba maštati da bi se mašta ostvarila?


Anegdota:
О čemu ti maštaš?
Ja maštam o tome kako srećem dobru vilu, koja će mi pokloniti sto hiljada evra.
– А zašto ne milion?
Pa, milionto je nerealno.

Mašta, mašta, mašta, ... Da li vam se čini da je jednostavno maštati!? Dete mašta o novom biciklu, devojka o dobrom momku, radnik o povišici. Čini se lako. Sediš u fotelji, pijuckaš neko piće i maštaš.

А da li Vi znate, da naše mašte imaju osobinu da se ostvaruju? I da njihovo ostvarenje „ranije ili kasnije“, „ovako ili onako“ zavisi od Vas..

Tu se i krije zamka. Ponekad željeno dolazi previše kasno, i više nam ne predstavlja zadovoljstvo. Ili se ispunjava nekim neshvatljivim putevima, preokrenuvši našu maštu naglavačke. To je zato što, kad je u pitanju mašta, mi stupamo na teritoriju
gde ne važe zakoni logike -  u kraljevstvo podsvesti ili nesvesnog.

Zamislite ledeni breg. Vi vidite samo deo koji se nalazi iznad vode, a ne vidite deo koji je skriven pod vodom. Njihov odnos je 10%:90%. Otprilike, takav isti odnos je kod nas između svesti i podsvesti. Naš mozak zna praktično sve, ali svest filtrira to znanje i ne dozvoljava da izađe ono što nije u skladu sa navikama. Zato se i naša mašta može ostvariti na neočekivane načini ili da njeno ostvarenje i ne primetimo.

Hajde da maštamo i da dozvolimo podsvesti da nam pokaže put ka ispunjenju. Šta je za to potrebno?

1.
Opustite se

Naša maštanja nisu upućena svesti. Ona su direktno usmerena na našu podsvest. Zato deca, koja još nemaju izgrađen mehanizam kontole, maštaju intenzivnije. A mi odrasli moramo da se opustimo, a to je najlakše pred san ili odmah po buđenju.

2.
Izbegavajte rečicu „ne“

Negiranje – to je uvek negativnost. Sigurno ste bili u prilici da se zbog nečega nervirate i onda ste primetili da je beskorisno da sebi govorite: „ja se ne nerviram, ne dešava se nešto loše,...“ Naša podsvest ignoriše rečicu „ne“, i dobija potpuno suprotne naredbe.

Rečenice koje ponavljate moraju biti pozitivne. Nemojte želeti da ne budete siromašni – maštajte da budete bogati; ako ne želite da budete bolesni – maštajte da budete zdravi; ako ne želite da budete sami – maštajte o ljubavi.

3.
Izbegavajte „direktne“ želje

Fraza tipa „Hoću milion evra“, teško da će biti korisna. Previše je konkretna. Bolja varijanta je da maštate o tome šta možete da uradite sa tim novcem: koliko interesantnih mesta možete posetiti, kakve lepe stvari će vas svakodnevno okruživati, kojim ljudima možete pomoći.

4. Stavite „roze naočare“

Mnogo zavisi od toga, kako mi vidimo svet oko nas. Ako je čovek sklon da oko sebe vidi samo zavist, laž i prevaru, tako će mu i biti. I suprotno, ako čovek u svemu traži ono što je pozitivno, njemu sve ide k’o po loju, on je ugodan za druženje, on živi punim plućima i u prijatnom okruženju. Koja
slika je Vama bliža? Ako je to prva, hitno „stavljajte roze naočare” i učite se da primećujete samo dobro!

5.
Fantazirajte

Podsvest ne voli stereotipe. Zahtevi tipa „hoću mnogo novca“, „hoću kuću na obali reke“, ... – biće uzaludni. Ti iskazi su bezbojni, nemaju „boju, zvuk, miris i ukus“. Kreativno osmislite svoju želju. Poigrajte se rečima, naslikajte svoju želju, napišite pesmu ili stih. Ovde su svi žanrovi dobrodošli.

Eto, ispade da nije baš jednostavno maštati. Nadam se da će Vaš put od mašte do njenog ostvarenja biti kratak i prijatan.

Neka Vam pomognu reči pesnika Danila Rudova: „Ako već maštaš, onda se ne odriči ničega“.

 About the Author

Kliknite ovde i posetite moj blog na kome ćete naći najvažnije zakone uspeha.

Posetite moj sajt - dobićete priliku da se priključite najboljem MLM biznisu.

Izvor:  http://www.kristali.rs/samorazvoj/licni-rast/kako-treba-mastati.html