Načini izgradnje pozitivnog mišljenja

 Uvek očekujte najbolje – jer uvek dobijate upravo ono što očekujete!

 Kako uvežbati sposobnost da se misli pozitivno? Veoma prosto: potrebno je početi misliti pozitivno. Setite se dečije zabavne vežbe:

«Ne mislite o belom majmunu, ne mislite, kako se on kači na lijanu i jede svoju bananu, ne treba o tome da mislite sad».

 Sve dok se čovek bude trudio da ne misli o belom majmunu, on će misliti o belom majmunu. Da ne bi mislio o belom majmunu, treba da misli o zelenom krokodilu :)

 Isto je i sa pozitivnim mišljenjem. Da ne bi mislili o negativnom, neophodno je misliti o pozitivnom.

 To - da je bolje misliti pozitivno nego negativno - nije novost. To znaju mnogi. Ali, jedno je – znati, a drugo – tako živeti. Evo nekih načina izgradnje pozitivnog mišljenja:

 1. Dnevnik uspeha — sveska ili blok, gde svakodnevno zapisujete svoja dostignuća. Problem nekih ljudi je u tome, što su oni navikli da fokusiraju svoju  pažnju na to: šta nisu uradili, šta im nije pošlo za rukom. Tako su ih naučili, tako su ih vaspitali. Svrha dvevnika uspeha je – da naučite da fokusirate pažnju na ono šta ste ispunili i šta ste dostigli.

 2. Postanite «poreski inspektor»  - zamislite sebe u ulozi poreskog inspektora, koji se interesuje za vašu imovinu. Takav pristup uči čoveka da ceni ono što ima sad, u ovom trenutku.

 Često se srećemo sa ovakvom situacijom: Devojka se žali što nema ništa – ni posao, ni stan, ni novac. A sada, hajde da pogledamo na tu situaciju s tačke gledišta «poreskog inspektora».

  Ona izgleda pametna i lepa, ne može da vam ne zapne za oko. Tačno, nema svoj stan, ali živi sa roditeljima i dobro joj je tamo. I ispostavlja se da ona poseduje: muzički stub, televizor, video, kompjuter, lep, udoban nameštaj, lepo kupatilo u kom stalno ima toplu i hladnu vodu,...., garderobu u kojoj je 20 haljina, 10 kostima, 15 pari obuće, nekoliko trenerki, bicikla, skije, klizaljke itd. …

 I posle detaljne analize «poreski inspektor», zaključuje da ta mlada devojka nije siromašna, već da je čak dobrostojeća.

 Na taj način, ako čovek bude ocenjivao svoj položaj s tačke gledišta onoga što ima, a ne s tačke gledišta onoga što nema, on će uvek živeti u atmosferi blagostanja.

 Poznata je istorija koja je direktno vezana za ovu temu.

Jednom je dobar menadžer napravio grešku. Ona je kompaniju koštala $10 000. Svi su znali da je on kriv i on se osećao užasno. Sledećeg jutra, otišao je kod direktora i rekao: «Znate da sam ja pogrešio. Ne želim da se pravdam. Molio bih da uzmete u obzir moj raniji dobar rad i da mi dozvolite da sam dam otkaz». Direktor je bio mudar čovek. Rekao je: «Ja samo što sam uložio u tvoju obuku $10 000, a ti se spremaš da odeš?! Ne dolazi u obzir! Idi radi i izvuci lekciju iz svoje greške».

Rukovodilac je ocenio da je dobio specijalistu čije iskustvo košta $10 000. Recite, da li bi vi hteli da u svom timu imate osobu, koja toliko novca ulaže u svoje obrazovanje?

Rukovodilac je posmatrao situaciju s pozicije onoga što sad ima, a ne s pozicije onoga što je izgubio. Na žalost, mi obično ne cenimo ono što sad imamo!

 3. Pozitivne izjave. Na primer: «Danas će mi se desiti nešto iznenađujuće i lepo». Evo istinite priče moje koleginice:

  Šetala je sa svojom novom saradnicom po Sankt Peterburgu i, s vremena na vreme, izgovarala je u sebi tu frazu. Rekla je saradnici da i ona to izgovara. Odjednom, dunuo je vetar i u rukama svake od njih našlo se po 1 000 rubalja.

 Saradnica se iznenadila: «Ja nisam ništa izgovarala, ja u to ne verujem». Moja koleginica joj je odgovorila: «Da si i ti govorila i verovala, mi bi dobile po 2 000!»

 Postoje i druge, analogne tvrdnje, na primer: «Danas je najbolji dan u mom životu za ...», «Danas me očekuje sreća, uspeh, blagostanje».

 Te tvrdnje omogućuju da napunimo pozitivnom energijom bilo koji događaj u našem životu. Na taj način, mi doprinosimo da događaji prođu na najbolji mogući način, čak i kad tačno znamo šta treba da nam se desi!

 4. «Kamen zahvalnosti». To može biti bilo koji predmet malih dimenzija, koji se može staviti u džep ili u torbu.

 Kada ga vidite ili napipate, vi zahvaljujete životu za sve dobro što imate (setite se poreskog inspektora). Zadržavši na minut-dva tok svog života, i setivši se dobrog, vi izlučujete pozitivnu energiju i Univerzum vam na to odgovara.

 5. Postoji još jedan način izgradnje pozitivnog mišljenja koji dobro funkcioniše. To su specijalne telesne vežbe. Njihova efikasnost me je iznenadila i oduševila.

 Sada to preporučujem svim svojim poznanicima. Već su mi se mnogi zahvalili što sam im to peporučila. Ako želite da brzo i lako steknete sposobnost da mislite pozitivno, obavezo ih radite!

 6. Gumica na zapešću: Uzmite gumicu koju često koristite i stavite je na zapešće, oko zgloba ruke. Desne ili leve – svejedno je.

 Šta dalje sa gumicom na zapešću? Kada mislite o lošem, nategnite gumicu i otpustite. I tako svaki dan, kada ste se setili lošeg, pomislili na loše. Veoma je bolno. Ali, posle tri dana ćete imati očigledan efekat.

 Ako vam treba još vremena, a već ste se navikli na bol, pomerite gumicu malo više prema laktu ili je premestite na drugu ruku.

 U svemu što nas okružuje, istovremeno je i pozitivno i negativno. I nama je dato pravo da biramo jednu ili drugu stranu života. Pakao i Raj postoje na Zemlji, i svako sam bira gde će živeti. Kako o kom svetu mislite, tako vam taj svet odgovara. Oni, koji «padaju» na negativne pojave u životu, češće ka sebi privlače negativ, a oni koji svet vide pozitivno – češće sebi privlače pozitiv.

 Očekujte od života samo najbolje i dozvolite sebi da o mislite da ste dostojni svega najboljeg. I tada će u vaš život ući pozitivne promene. About the Author

 

BlogSnelle - kliknite ovde i posetite moj blog na kome ćete naći najvažnije zakone uspeha.

Posetite moj sajt- Biznis i zdravlje s Vision - dobićete ponudu da se priključite najboljem MLM biznisu.