Priprema za veliko proljećno spremanje

 

U susret dolazećim ljepšim, dužim, sunčanijim danima kod većine ljudi budi se lijepo raspoloženje, volja z aživotom buja i stiže inspiracija za mnoga djela. Neki od vas će ovaj višak pozitivne enrgije i motivacije iskoristiti za preuređenje svog enterijera. Pitanje koje sebi treba postaviti je šta da čovjek uradi sam?

 

Čovjek je dio prirode i svaka promjena utiče na naše raspoloženje u manjoj ili većoj mjeri, u zavisnosti od mnogih faktora. S dolaskom proljeća u prirodi ponovo počinju da dominiraju boje spektra: žuta, zelena, razne nijanse crvene, za razliku od zimskog perioda gdje su dominirale bijela, siva, smeđa i tonovi koji, vjerovatno utiču na raspoloženje. Takođe, u proljeće dani postaju duži i sunčaniji, što dodatno ističe ljepotu boja. Jača sunčeva svjetlost i ugao po kojim zraci padaju čine da su sijenke kraće nego u zimskom periodu.

Dakle, sve to ističe ljepotu prirode i utiče na buđenje duha i inspiracije. Ukoliko imate želju, ali ne i jasnu ideju o tome šta biste promijenili u svom domu, počnite od najjednostavnijeg, od sređivanja. Osim što rasterećujete um, sređivanje kuće vas može navesti na konkretnu ideju o nekoj promjeni.

Na primjer, prilikom sređivanja biblioteke, možete naići na neki predmet koji ste zaboravili i koji biste željeli istaći tako što ćete ga staviti na upadljivo mjesto; ili ćete pronaći knjigu koja će vas inspiristati da je pročitate i da se možda intezivnije bavite nekom oblasti... Ako pomjerite namještaj, može vam se u trenutku činiti da bi vam drugačiji raspored više prijao. Naravno da ne govorimo o osvježenju enterijera kupovinom i planiranjem nekog novog komada namještaja, lampe ili umjetničkog djela.

Ukoliko ste u mogućnosti, popravite konfiguraciju svog računara dodavanjem neke komponente koji niste imali i to će vas učiniti srećnim.

Sređivanje doma može vas odvesti i u veće planove o potpunom renoviranju. Ako ste u mogućnosti, nemojte bježati od te ideje. Možda vas u prvom trenutku uplaši pomisao o obimu posla koji vas očekuje, ali nikako ne ispuštajte iz vida sliku i efekte zamišljene promjene. Promijenite izgled stana tako što ćete ga osvježiti novim bojama i izbaciti teške komade namještaja, a time i zimske atmosfere koja je do tada vladala u njemu. Kabas namještaj, teške zavjese, i ogromni tepisi, osim što nisu "in" utiču i na raspoloženje. Enterijer treba učiniti svježim i prijatnim, što se postiže unošenjem lakših ili bar vizuelno lakših komada namještaja jednostavnog oblika, uz što više svjetlosti i svijetlih površina. Uklanjanjem zavjesa ili njihiovom zamjenom lakšim i svjetlijim materijalima - izbor je na vama - jednostavno pustite da proljećna svjetlost uđe u vaš stan i istakne oblike, boje i promjene koje ste učinili.

Za proljećne promjene u stanu treba imati više mašte nego para. Izmjene mogu da budu od onih najmanjih, kao što su detalja, pa do potpunog preuređenja prostorija. Osjećaj je i ljepši ako sve uradite sami po principu: sam svoj majstor.

 About the Author

Marko - kreativan i optimistican clan velike zajednice na sajtu uradi sam. Expert za prostor i uredivanje enterijera.