Praznična večera - pripremite jastoga za praznike

 Jastog može biti pripremljen na hiljadu i jedan način, od kojih neki mogu da budu veoma specijalni. To onda za uzvrat može da ostavi ekstra utisak na vaše goste. Najvažnija stvar koju treba imati na umu kada se priprema jastog je ta da jastozi ne smeju da se prekuvaju. Kao i kod kuvanja većine sličnih morskih životinja, prekuvano meseo jastoga je tvrdo i teško se žvaće.

Ako se radi o formalnom prazničnom večerom, najelegantniji način je da poslužite jastog takvim kakav jeste. Ali ako ste se odlučili da poslužite celog jastoga, potrebne su izvesne pripreme. Imajte na umu da posluživanje glavnoj jela treba da bude što je moguće dramatičnije. Jastozi pirpremljeni na ovaj način se najčešće spremaju u velikom loncu kipuće vode gde voda u potpunosti prekriva telo jastoga. Dužina kuvanja zavisi od veličine jastoga. Obično kada spoljašnja ljuska postane svetlocrvena to je znak da je kuvanje završeno. Potrebno je odmah nakon toga izvaditi jastoga iz vode. Specijalnim makazama isecite vertikalne proreze u klještama i repu radi lakšeg odvajanja od ostatka ljušture. Smestite na veliki tanjir zajedno sa peršunom ili nekom drugom lisnatom biljkom. Često se jastog služi sa ostalim priborom za lakše dolaženje do nežnog, sočnog mesa. Neki ljudi vole da uz jastog dobiju puter ili limun. Za istu namenu može da posluži i bilo koji koktel sos.

Jastog koji je brzo skuvan može da se odvoji od ljuske i da se servra sa različitim elegantim dodacima, ili čak sa drugim vrstama riba ili školjki. Ovako pripremljen jastog može doći u raznim varijantama, među kojima najpoznatije su: Jastog ravioli i Jastog Supreme. Ovaj poslednji se služi u sosu od pečuraka, prekriven pečenim francuskim hlebom i kriškama paradajza. Jastog može da se služi i kao salata u ljusci od avokada začinjen sokom od limuna.About the Author

Članak napisao Gost

Izvor: http://www.kristali.rs/moj-dom-i-porodica/praznici/praznicna-vecera-pripremite-jastoga-za-praznike.html

 

Izvor slike: http://www.flickr.com/photos/66164549@N00/1352976741/