Metropola koja raste - Dubai

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 708 | Datum: 24 02 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLDubai je drugi po veličini emirat u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), odmah posle Abu Dabia. Glavni grad ovog emirata takođe nisi ime Dubai, i ovo je najveći grad u UAE sa preko 2 miliona stanovnika. Abu Dabi i Dubai su jedina dva emirata koja imaju pravo veta kada su radi o pitanjima od nacionalne važnosti.  

Nekada je Dubai živeo od ribolova i lova na školjke. Međutim, pronalaskom nafte situacija se značajno promenila jer je cela ova regija bogata naftom. Ubrzana ekspanzija Dubajia kao grada i celog emirate kreće 1971. godine, kada su oformljeni Ujedinjeni Arapski Emirati koji su odmah postali jedni od najvećih proizvođača nafte u svetu. Pošto je bilo jasno da rezerve nafte neće trajati zauvek, emir (šeik) Dubaija Rašid Bin Saed Al Maktum (1958.-1990.) je krenuo u detaljno planiranje i izgradnju Dubaija, u želji da stvori najveći turistički centar sveta. Ogromne količine novca, akomulirane prodajom nafte su uložene u naglu izgradnju Dubaija. Broj stanovnika se povećao četiri puta u periodu od 1968. do 1974. godine. Uglavnom zbog velikog broja Indijaca i Palestinaca koji su došli u Dubai kao radna snaga.  

Sama izgradnja je u početku bila veoma intenzivna ali ni izbliza pompezna kao danas. Tek od 1990. godine u Dubaiju kreće izgradnja objekata koji se slobodno mogu nazvati svetskim čudima. Hotel Al Arab u Dubaiju je jedan od glavnih simbola grada i bio je najveći i najviši hotel na svetu sve do 2009. godine kada ga je pretekao jedan drugi hotel, koji se takođe nalazi u Dubaiju. Al Arab je  ujedno i jedini hotel u svetu sa 7 zvezdica. Zanimljiv podatek je i to da se hotel nalazi na veštačkom ostrvu. Po želji samog emirata Al Arab napravljen je u obliku jedra, a njegov ulazni hol je najviši na svetu i viši je od same Ajfelove kule! Al arab je jedan od najskupljih hotela na svetu, a najskuplji je “Kraljevski apartman” u kome možete uživati jednu noć za 28.000 dolara.  4. januara 2010. godine završena je i otvorena najviša građevina koju je čovek sagradio, Budž Kalifa. Ovaj supervisoki oblakoder je visak 829.84 metra. Postoji i veliki broj luksiznih tržnih centara među kojima i je i “Tržni centar Dubai”, koji je najveći na svetu. U njemu se između ostalog nalaze i skijaška staza, akvarijum sa najvećim panelom u svetu i najveći bioskop. Međotim nisu samo građevine nesvakidašnje u Dubaiju. Tu su i neverovatna poluostrva u obliku palme i ostrva koja zajedno daju izgled zemljine površine. Samo jedno veštačko ostrvo koje se nalazi u tom arhipelagu košta preko 30 miliona dolara. Na dan zaljubljenih 2013. godine, u Dubaiju je otvorena največa cvetna bašta na svetu “Čudesna Bašta Dubaija”, koja se prostire na površini od 72.000 kvadratnih metara i ponosi se sa 45 miliona cvetova. Početkom avgusta 2013. najavljen je  prvi podvodni hotel u Dubaiju, koji će biti najveći ove vrste u svetu.

Iako za svoj razvoj Dubai treba da zahvali nafti, nafta i gas danas čine manje od 7% BDP Dubaija koji iznosi 83.4 milijarde dolara. U Dubaiju sa nestrpljenjem iščekuju Expo 2020, za koji se očekuje da bude veliki ekonomski i finansijski podstrek koji će im doneti stotine miliona dolara i 270.000 radnih mesta. Dubai se sve brže razvija i nema naznaka da će se to usporiti. 2010. Dubai je bio 7. grad u svetu po broju turista (7.6 miliona posetioca), a očekuju da će do 2015. godine taj broj porasti na 15 miliona posetioca.  

 

Ukoliko i vi želite da posetite ovaj pustinjski biser i sve popularniju turističku atrakciju, ovde možete pogledati aranžmane za DubaiO Autoru

Travel Boutique je nastao kao rezultat velike ljubavi prema putovanjima i turizmu. Vođeni sopstvenim iskustvom, odlučili smo da svima koji žele da iskuse čari putovanja pružimo priliku da to učine na pravi način.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti