Šta je poželjno uzeti u obzir ako idete na rafting rekom Tarom?

Napisao/la: danijelpendjer

Ukupan broj reči: 963 | Datum: 4 04 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSvi vi koji ste najzad doneli odluku da iskusite rafting Tarom i osetite atmosferu netaknute prirode, ili vi koji samo želite da doživite nezaboravne trenutke ispunjene pozitivnom energijom, narednih par rečenica vam mogu biti od pomoći, generalno, oko celokupne organizacije eventa. Počevši od pripreme putovanja, stvari koje je potrebno poneti, mesta koja vredi posetiti i avantura koje ne treba propusti.

 

Bez obzira što reka Tara svojim celokupnim tokom protiče kroz Republiku Crnu Goru, ekspolatisanjem njenih resursa bave se i organizacije iz Republike Srpske. Tako se već na samom početku možete predomišljati, koju od tih država odabrati kao domaćina, a zatim i koji kamp posetiti.

 

Sezona raftinga na reci Tari počinje prvog maja i traje do kraja septembra meseca. U tom periodu (od oko 6 meseci) dotok vode u Taru iz meseca u mesec se znatno smanjuje, što je u neposrednoj zavisnosti sa topljenjem snežnih padavina. Ako je zima bila jaka rafting Tarom će biti svakako bolji.

Rafting Tarom

Najuzbudljiviji meseci za rafting Tarom jesu maj i jun. Adrenalin na Tari u maju ne može se meriti sa adrenalinom koji vas drma u brzacima tokom bilo kog drugog meseca u godini, a svakako treba imati u vidu da su u maju temperature znatno niže pa je pametno da svako sa sobom ponese koji decilitar dobre domaće rakije. I uveče zna da zahladni, pa su topla zimska obuća i odeća veoma dobrodošle.

 

U julu i avgustu mesecu na Tari je pravi raj. Temperature tokom dana umeju da pređu 35-i podeljak, dok boja reke dobija pravi smaragni sjaj. U ovakvom ambijentu sigurno ne biste želeli da vam fotoaparat nije pri ruci.

 

Bez obzira što je letnji period, temperature u noćnim satima mogu znatno da se spute. Planina je to. Reka koja teče u neposrednoj blizini pridodaje uticaju na temperaturu. Jednom rečenicom opisano: "Odeće nikad nije dosta ako idete na rafting Tarom".

 

Tokom boravka na vodi mogu zatrebati razne stvari: cigarete, upaljač, fotoaparat, domaća rakija, jelen pivo, suva majica... a neke od tih stvarčica ne bi smele da se pokvase. Zbog toga, pre odlaska na rafting treba razmišljati o kvalitetnoj najlon kesi za zaštitu od vodenih udara, a najpametnije je imati plastično bure sa poklopcem. Ima ljudi koji su se kreativno dosetili pa su svoje fotoaparate čuvali u malim kineskim plastičnim posudama za hranu. Garantovano znate na koje aludiram? Ima ih u kompletu od najmanje do najveće, imaju poklopce, i adekvatne su za neku salatu :)

 

Ako ste ljubitelj prirode i ako ste se već zatekli u N.P. Sutjeska, iskoristite svo slobodno vreme i upoznajte se sa prirodnim bogatstvima ovih krajeva. Priroda ni na Zelengori nije bila štedljiva. Isplanirajte obilazak Trnovačkog jezera, idite na Belo ili Crno jezero. Tu je još par jezera od kojih treba nabrojati: Orlovačko, Borilovačko, Kotlarničko, Štirijsko, i Jugovo- jedino veštačko jezero.

 

Ukoliko ste se odlučili za Trnovačko jezero, nemojte zaboraviti da zastanete u Perućici radi uživancije u pogledu koji se pruža na vodopad Skakavac. Poseta Perućici- jedinoj prašumi u Evropi, jeste još jedna mogućnost, a ukoliko se desi da se odlučite za planinarenje i posete jezerima i prešumi, adekvatna planinarska obuća i odeća su vam više nego neophodne. Pešačke staze koje vode do Trnovačkog jezera su strme i stenovite te oskudevanje kvalitetne obuće povećava rizik da dođe do povrede i pada. Usponi i nizbrdice u dobrom delu pešačke maršute su strmi što usporava kretanje. Naravno, utiče i na umor. Paradoks je što tada peškir i kupaće gaće mogu zatrebati ako ste se uputili na neko od jezera. Dakle, jedan ranac za hranu, flašu vode, peškir, kupaće gaće, rezervnu majicu, i par čokoladica da ima da se nađe, i sve vam to treba u slučaju da planirate jednodnevni izlet.

 

Mobilni uglavnom nemaju prijem, ustvari, u devedeset pet posto slučajeva mobilni telefon ne možete koristiti . Samo je ponegde moguće pronaći prijem.

 

U zavisnosti od doba godine, moguće je naići na brusnicu i borovnicu. To bi bile samo neke od vrsta. Ako ste nutricionista, razne sorte pečuraka su vam uvek na raspolaganju, ali i razno drugo voće i povrće. Treba naglasiti i to da u ovim krajevima postoji veliki broj izvora koji u najvećem broju slučajeva obiluju vodom za piće.

 

Sada kada znate kako možete isplanirati svoje vreme, koje destinacije vredi obići i avanture koje možete organizovati i tako iskoristiti masksimum od vašeg odlaska na rafting Tarom, preostalo je još da da vam dam savet da nezaboravite ličnu kartu ili neku drugu putnu ispravu zbog učestalih prelazaka preko graničnih prelaza. Kada sam već kod graničnih prelaza... zanimljivo je to da odlazak na Trnovačko jezero podrazumeva prelazak preko državne granice Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore. Najjednostavniji i najkraći putevi do Trnovačkog jezera lociranog u Crnoj Gori, idu preko BiH.

 O Autoru

Danijel se generalno bavi webom. Posebno ga interesuje internet marketing, ali mu ni izrada sajtova nije nepoznata. danijel je veliki fan interneta. Ukoliko delite mišljenje da vas i Danijel zanimaju iste stvari, pogledajte njegov sajt: Internet Marketing Trikovi.

Ocena: 3.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Villisca Axe - ukleta kuća u kojoj se lovac paranormalno izbo sam sebe s nepoznatim predmetom

Rafting Tarom,Tara Adventure Club;

White Water Rafting,Tara Adventure Centar;

Šta je poželjno uzeti u obzir ako idete na rafting rekom Tarom?