Banje u Srbiji - Neiskorišćen turistički potencijal

Napisao/la: draganst

Ukupan broj reči: 591 | Datum: 9 08 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLIako leži na izvorima termomineralnih (preko 1000 ) voda, u Srbiji postoji samo tridesetak banja. Sem nekoliko izuzetaka (Vrnjačka Banja, Bukovička Banja i Sokobanja), većina je u veoma lošem stanju i nema nikakav turistički značaj već služe isklučivo kao zdravstvene ustanove. Banje Srbije definitivno predstavljaju veliki turistički potencijal, ali potpuno neiskorišćen. Jedan od velikih problema koji koči razvoj banjskog turizma je nerešena vlasnička struktura i izostanak privatizacije. Pozitivan primer retke privatizacije predstavljaju Bukovička banja, Prolom banja i Lukovska banja. S druge strane, bilo je i privatizacija koje nisu ništa promenile (Vrnjačka banja, Sokobanja) i čak i slučajeva da je privatizacija potpuno ugasila banju (Zvonačka banja).

Nasuprot banjama Srbije, madjarske banje ili pak banje Slovenije su školski primer iz bliskog susedstva, kako treba razvijati banjski turizam. U ovim državama banje davno ne predstavljaju mesta u koja se dolazi samo zbog lečenja. Skoro u svim banjama izgrađeni su akva parkovi, luksuzni hoteli, velnes centri i bogat prateći sadržaj.

Jedina srpska banja koja se može uporediti sa ovim standardija je Bukovička banja. Bukovička banja se nalazi u centru Aranđelovca, 70 km od Beograda. Novosagrađeni hotel Izvor sa 5 zvezdica je promenio lični opis Banje. Prošle godine je u okviru hotela sagrađen prvi pravi akva park u Srbiji.

I pre privatizacije, ova malena banja u Šumadiji u kojoj izvire Knjaz Miloš, imala je šta da ponudi. Srce banje predstavlja park, jedan od najlepših u Srbiji. Od banje smeštene u podnožju planine Bukulje do vrha Bukulje na kom se je izgrađena dvadesetak metara visoka osmatračnica vodi uređena pešačka staza. Pre nekoliko godina izgrađeno je nekoliko etno apartmana sa restoranima nacinalne kuhinje, a turističku ponudu upotpunjuju pećina Risovača, teniski tereni, Garaško jezero, istorijska mesta Orašac i Oplenac.

Jedna od banja koja je marketinški potpuno nepokrivena, a koja ima veliki potencijal je Ribarska banja. To je jedna od retkih banja Srbije koja je smeštena daleko od gradova i okružena prirodom (većina banja u Srbiji je smeštena u samim gradovima - Sokobanja, Vrnjačka banja, Bukovička banja). Ribarska banja se nalazi na šumovitoj planini Jastrebac, na oko sat i po od Niša. Osnovne crte banje potiču iz vremena Kraljevine Jugoslavije kada je kralj Aleksandar često boravio ovde. Prošle godine je staro tursko kupatilo pretvoreno u velnes centar, a otvoreni bazen sa termalnom vodom radi cele godine, čak i zimi. Ipak utisak kvari socijalistički izgled zdravstvene ustanove smeštene u samom centru banje. Ako nekada posetite Ribarsku banju, ne treba propustiti pastrmku u etno restoranu Srndalj.

Dok su banje u centralnoj Srbiji i na severu smeštene uglavnom u gradovima, banje na jugu su uglavnom okružene prirodom. Tako pored Ribarske banje, Prolom banja omogućava ne samo uživanje u blagodetima mineralne vode, već i boravak na čistom vazduhu. Obično svi posetioci Đavolje varoši u povratku svrate u Prolom banju. Pored privatizovanog državnog hotela, postoji i manji privatni hotel u centru i nekoliko dobrih privatnih restorana. Ponuda privatnog smeštaja je međutim za sada skromna.

 

 O Autoru

Dragan Stanisavljević., autor nekoliko turističkih sajtova na srpskom i engleskom jeziku.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti