5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 787 | Datum: 28 09 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLSolun je grad koji je idealan za ljude koji su autentični ljubitelji arhitekture, istorije i grčke kulture. Naravno ne smemo zaboraviti ni fenomenalan izbor šoping centara koji su veoma atraktivni za sve turiste širom sveta, ali ovog puta ćemo se više fokusirati na građevine i oblasti koje predstavljaju bogatu prošlost ovog fantastičnog grada.

 

1.       Ladadika – U pitanju je oblast koja se prostire između Koudouriotou i Diamanti ulica i Hiou i Lemnou ulica. Ona predstavlja mali podsetnik na to kako je Solun izgledao pre velikog požara koji ga je zadesio 1917. godine. Danas u ovoj oblasti možete naići na veliki broj sjajnih restorana  i barova, a mnogi je smatraju i epicentrom noćnog života Soluna. Naša topla preporuka je da posetite neki od restorana u ovom delu grada, jer su najpoznatiji po ukusnoj tradicionalnog grčkoj hrani u kojoj smo sigurni da će svaki hedonista uživati.

2.       Galerijusova palata – Ova palate je smeštena na Navarinou trgu i od 300. godine nove ere zauzima sam centar srca Soluna. Iz centra se mogu videti ostaci ove palate koji mu daju neku drevnu notu. U neposrednoj blizini palate se nalazi čuveni Galerijusov slavoluk koji je poznatiji pod imenom Kamara. On je centar okupljana stanovnika Soluna. Pored toga što je simbol slave, ovaj slavoluk je i jedna od ključnih tačaka Soluna. Kamara datira od 299. godine, a četiri godine kasnije je posvećena pobedi Galerija nad Persijancima koja se dogodila 208. godine.

3.       Latomski manastiri – Osios David je crkva koja vam može ponuditi prelep pogled na grad. Veruje se da je izgrađena 500. godine nove ere i to u čast Galerijusove ćerke koja je u njoj krštena krišom dok je njen otac ratovao. Kasnije je ova crkva preobraćena u džamiju, a kada je njen zapadni zid zazidan, mesto ulaska u crkvu je postalo sa južne strane i tako je do dana današnjeg. Posebnu čar ovoj crkvi daje prelepi mozaik koji se nalazi na kupoli i predstavlja jednu od omiljenih atrakcija pravih ljubitelja umetnosti.

4.       Crkva Svetog Dimitrija (Agios Dimitrios) – Ovo je crkva posvećena zaštitniku Soluna. Predstavlja jedan od najvažnijih vizantijskih spomenika Soluna. Prvi put je izgrađena 413. godine nove ere. Mesto gde je hrišćanski mučenik, Sveti Dimitrije bio zatočen je očuvano kao crkvena kripta. Sagrađena je na mestu gde su se izvodile gladijatorske bitke u Solunu. Pošto je crkva dva puta stradala u požarima, ona je 1948. ponovo izgrađena po originalnim planovima. Posetite je obavezno i osetićete poseban duh Soluna u njoj.

 

5.       Rotonda – Galerijus je konstruisao ovu crkvu kao svoju grobnicu i ona predstavlja najstariju crkvu u Solunu. Mnogi arheolozi i poznavaoci istorije tvrde i da je nastarija hrišćanska crkva na svetu, ali takav podatak je do sada često osporavan. Ono što je ipak najbitnije jeste da je ona redak preživeli primer crkve iz ranog hrišćanskog perioda grčkog dela Rimskog carstva.

      Ukoliko želite da posetite Solun i saznate više o njegovoj kulturi uživo, a potreban vam je smeštaj i udoban prevoz, sve neophodne informacije možete naći OVDE.O Autoru

Tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u turizmu i saobraćaju čini Terra Travel. Organizujemo kombi prevoz iz Beograda do svih značajnijih turističkih mesta u regionu.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti