5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Napisao/la: IvanaH

Ukupan broj reči: 669 | Datum: 28 02 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLŠibenik je jedan od najljepših i najpristupačnijih gradova u Hrvatskoj. Donosimo pet razloga zbog kojih biste trebali posjetiti Šibenik već ovo ljeto.

1. Povoljan zemljopisni položaj – Zahvaljujući svom položaju, Šibenik može poslužiti kao sjajna baza pri istraživanju ostatka regije i obližnjih otoka: Nacionalni park Krka svega je pola sata vožnje autobusom, Biograd na Moru, Trogir, Split i Zadar također nisu daleko, a otoci ispred Šibenika među najljepšima su na Jadranu. Mogući su jednodnevni izleti na Žirje ili čak Kornatski arhipelag (gdje možete posjetiti i istoimeni park. Neposredna blizina autoceste garantira brzo putovanje do gotovo svih ostalih dalmatinskih gradova i prirodnih atrakcija.

2. Bogata povijest – Smatra se da je Šibenik osnovan krajem 9. Stoljeća; prvi je put spomenut u 11 stoljeću u dokumentu kralja Petra Krešimira IV, koji je svoj tron premjestio upravo u Šibenik, zbog čega je grad nazvan „Krešimirovim gradom“. Mnoge su povijesne građevine očuvane do današnjice, poput katedrale sv. Jakova, koja se smatra arhitektonskim remek djelom šesnaestog stoljeća (čak ju je i UNESCO uvrstio na svoj popis svjetske baštine) i jednom od najvažnijih renesansnih građevina u ovom dijelu Europe. Oni željni daljnjeg istraživanja povijesti trebali bi posjetiti i tvrđavu svetog Mihovila na padinama Starog grada.

3. Prekrasne plaže – Šibenske gradske plaže Jadrija i Banj među najljepšima su na Jadranu. Jadrija je najstarije šibensko kupalište, otvoreno još od 1921. godine; iako nešto udaljena od centra, svakako ju se isplati posjetiti. Banj je nešto bliže i s nje puca pogled na staru gradsku jezgru, a s obzirom na brojne dodatne sadržaje savršena je za djecu i ljubitelje sportskih aktivnosti. U neposrednoj blizini Šibenika nalazi se i jedna od rijetkih pješčanih plaža na Jadranu. Naime, u sklopu poznatog beach resorta Solaris nalazi se ukupno pet plaža, od čega je upravo pješčana osvojila Plavu zastavu, koja se dodjeljuje iznimno čistim i ekološki uređenim plažama.

4. Šibenski akvarij – Šibenski je akvarij otvoren 2013. Godine i otad je postao jedna od najpopularnijih gradskih atrakcija. Nalazi se u neposrednoj blizini katedrale sv. Jakova i sadrži dvadeset akvarija koji demonstriraju svu raskoš biljnog i životinjskog svijeta Jadrana, ali i ostalih svjetskih mora. Najveći bazen ima kapacitet od sedam tisuća litara, a dom je brojnim puževima, zvijezdama i ostalim organizmima koji žive u plićim predjelima Jadrana. Uz svaki se akvarij nalazi i LED monitor koji posjetiteljima pruža informacije o životinjama koje u njemu žive. U akvariju su pažnju posvetili i ekologiji, tako da postoji i jedan takozvani „anti-akvarij“ ispunjen otpadom, kako bi se ukazalo na štetu koje nesavjesno bacanje otpada čini štetu morskom ekosustavu.

5. Optimalna veličina – Šibenik jeste popularna turistička destinacija, no čak se i za vrhunca turističke sezone njime može brzo kretati. S jednog kraja grada na drugi laganim se hodom stiže za manje od pola sata, a sve što vam treba, uključujući trgovine, ljekarne, restorane, kafiće, noćne klubove, uvijek je na dohvat ruke. Ima tu udobnu atmosferu koja nedostaje većim dalmatinskim centrima poput Zadra ili Splita, zbog čega i ne čudi činjenica da su nekretnine u Šibeniku sve više tražene. Zaboravite i na nesnosne gužve na plaži zbog kojih se ljudi ustaju ranom zorom, kako bi zauzeli svoje mjesto. U Šibeniku je sve jednostavno i opušteno.
O Autoru

Ivana je blogerica i putoholičar koja iza sebe ima brojna putovanja i velik broj prijeđenih kilometara. Iako se kaže da je kod kuće najljepše, previše toga imamo za vidjeti i otkriti na ovoj čarobnoj Zemlji da bi bilo šteta ne zaviriti u neki drugi kutak svijeta.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti