5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Napisao/la: IvanaH

Ukupan broj reči: 727 | Datum: 31 10 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLNajsunčaniji hrvatski otok, otok Hvar, ne samo da je prva turistička atrakcija grada Splita, već su ga poznati svjetski mediji i vodeće turističke agencije proglasile jednim od 10 najljepših otoka na svijetu. On je kralj svih dalmatinskih otoka, nadaleko poznat po svojim prirodnim i kulturnim znamenitostima, pun života u svako doba godine i posebne gastro ponude koja će oduševiti i najkritičnije nepce.

Njegov idealan strateški položaj omogućio je da tijekom povijesti mnogi poznati vladari ostave svoje tragove i upišu se u bogatu hrvatsku povijest, tako da je Hvar bogat kulturno-povijesnim spomenicima iz različitih epoha, kao i očuvanom prirodom. Mnogi ga zovu "Hrvatskim St. Tropezom" zbog blage klime, lijepih plaža, mirisnih polja lavande i ludih ljetnih zabava. Ukratko, evo 5 razloga zašto posjetiti upravo Hvar: 

1. Kultura

Grad Hvar iza svojih zidina čuva blago, što je jedan od razloga zašto je najposjećeniji grad na otoku. Ono što se ističe na Hvaru je najstarije kazalište na svijetu koje je 2012. godine proslavilo 400. obljetnicu postojanja te franjevački samostan, čak 150 godina stariiji od kazališta. Zato je Hvar posebno otkriće za ljubitelje kulture koji će sigurno uživati u otkrivanju kulturnog bogatstva i raznolikosti povijesne baštine.

2. Smještaj

Hoteli i ostali oblici smještaja na otoku odlikuju se kvalitetom i bogatom ponudom raznih aktivnosti, upravo zato su redovito na listi među 100 najboljih hotela u Europi nekih od brojnih svjetski poznatih novina kao što je primjerice Sunday Times. Jedan od vodećih hotela na otoku je "Sunčani Hvar", poznat po raznim aktivnostima poput adrenalinskih sportova ili besplatnom kušanju mnogim autohtonih vinskim sorti iz bogate ponude.

3. Domaći proizvodi

Upravo zbog blage mediteranske klime i velikog broja sunčanih sati, Hvar redovito nudi kvalitetne i zdrave proizvode poput maslina, ribe, vina i maslinovog ulja. Mediteranska kultura koja se redovito ugaja na Hvaru je i lavanda, biljka nadaleko poznata po svojim ljekovitim svojstvima i svom opojnom mirisu. Otočka tradicija proizvodnje vina seže i do 2400 godina u povijest, a jedna od poznatijih vinskih sorti je "Zlatan Plavac Grand Cru." 

4. Plaže

Neke od najljepših mediteranskih plaža nalaze se upravo na Hvaru. Osim plaža, Hvar obiluje skrivenim i osamljenim uvalama čija ljepota samo čeka da bude otkrivena. Na obližnjim Paklenim otocima nalaze se najpopularnije hvarske plaže, taj arhipelag sastoji se od 21 otočića te time tvori bogatstvo dugih plaža i zagonetnih uvala. Ljepote plaža posebno se ističu u kombinaciji sa sredozemnom klimom, nazivanom još i "klima masline". Takva klima se osim mnogo sunčanih sati može pohvaliti i iznimno vedrim plavim nebom.

5. Noćni život i druge aktivnosti

Hvarski noćni život poznat je ne samo diljem Lijepe naše, već i širom svijeta. Posebno za vrijeme ljetnih mjeseci njegov noćni život postaje najbogatiji u zemlji, a otok se pretvara u oazu za partijanere, gdje zabave mogu potrajati cijelu noć, a svatko može pronaći neki događaj po svom ukusu. 

Pristup otoku je relativno olakšan. Danas se može doći jednom od mnogih trajektnih linija, no najljepše je doći vlastitim brodom. Tko nema svoj brod može vrlo jednostavno i brzo po relativno niskim i povoljnim cijenama unajmiti brod od poznatih hrvatskih charter agencija. Na taj način brojni turisti mogu još bolje uživati u privatnosti broda i diviti se kristalno čistom i plavom Jadranskom moru te uživati u slanom zraku i na putu do otoka promatrati okolne plaže, otočiće i uvale ili odmarati oči na praznom horizontu i bogatom morskom plavetnilu.

U samoći unajmljenog broda najbolje se razabiru opuštajući zvukovi valova i galebova, a slani morski zrak i miris borova dodatno djeluju na osjetila svakog turista.

 O Autoru

Ivana je blogerica i putoholičar koja iza sebe ima brojna putovanja i velik broj prijeđenih kilometara. Iako se kaže da je kod kuće najljepše, previše toga imamo za vidjeti i otkriti na ovoj čarobnoj Zemlji da bi bilo šteta ne zaviriti u neki drugi kutak svijeta.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti