Turistički sadržaji na Zlatiboru

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 446 | Datum: 27 09 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLZlatibor

 

Zlatibor, poslednjih godina najpopularniji turistički centar Srbije, nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, 230 km od Beograda. Turizam na Zlatiboru počinje da se razvija 1893. godine kada je kralj Srbije Aleksandar Obrenović boravio na ovoj planini i dao novac da se podigne česma. Od tada se taj kraj zove Kraljeve vode. 15 godina kasnije, na Zlatiboru boravi i kralj Petar I Karađorđević uz čiju pomoć je podignut moderan hotel (danas hotel “Srbija”). Moderan razvoj turizma počinje šezdesetih godina prošlog veka kada su izgrađeni moderni hoteli i prvi objekti za zdravstveni turizam. Zbog povoljnog spoja vazdušnih struja na Zlatiboru, Zlatibor je prava vazdušna banja. Klima na Zlatiboru ima povoljno dejstvo na rad štitne žlezde i krvne sudove.

Blagi usponi su pogodni za biciliste, a na ranču Zova se može jahati. U toku letnjih meseci, veliki broj poznatih sportskih klubova se priprema na Zlatiboru. Za sportske aktivnosti podjednako dobri uslovi postoje i za pojedince, zahvaljujući sportskim terenima, teretanama i stazama za trčanje, bazenima.

 

Smeštaj na Zlatiboru

 

Pored najmodernijih hotela kao što su “Palisad”, “Satelit”, “Kraljevski apartmani”, hotel “Olimp”, komforan smeštaj na Zlatiboru moguće je naći i u privatnim apartmanima ili sobama. Cena zakupa dvokrevetnog apartmana kreće se od 20 do 40 evra, zavisno od sezone i kvaliteta smeštaja. Za razliku od hotela koji se nalaze u centru, privatan smestaj na Zlatiboru omogucava odmor u pitomim zlatiborskim selima, okruzenim prirodom, pa je narocito pogodan za goste koji ne vole gužvu.

 
Izleti na Zlatiboru

 

Gosti na Zlatiboru mogu samostalno ili preko zlatiborskih turističkih agencija obići veliki broj prirodnih ili kulturno – istorijskih znamenitosti. Muzej narodnog graditeljstva “Sirogojno” nalazi se 17 km od centra Zlatibora i predstavlja kolekciju originalnih zlatiborskih brvnara starih i po 200 godina. Najnovija i najposećenija turistička atrakcija na Zlatiboru je Stopića pećina. Pećina je kratka, svega 300 m, ali izuzetno atraktivna zbog monumentalnog ulaza, bigrenih kada i prelepog vodopada. Preporučićemo još par mesta u okolini koja vredi posetiti: Mokra Gora, vodopad Gostilje, Ribničko jezero.

 

 O Autoru

Dragan Stanisavljevic, izrada turističkih sajtova

Izvor: http://kristali.rs/putovanja/destinacije/article.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti