Banje Srbije - Prolom Banja

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 321 | Datum: 30 03 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLProlom Banja se nalazi na jugu Srbije, na nadmorskoj visini od 550-668 m. Prolom Banja ima nekoliko izvora termomineralne vode (temperatura se kreće od 26-31 ,5°C), koje pripadaju niskomineralizovanim visokoalkalnim izvorima. S obzirom na sastav (veliki broj minerala u malim količinama) voda ima izraženo diuretičko i bakteriostatno dejstvo. Prolom voda je prijatnog ukusa, bez mirisa, pa sereporučuje i zdravim osobama. Umereno kontinentalna klima i bujna vegetacija planine Radan, stimulativno deluju na na ljudski organizam, jačajući njegovu otpornost, pa se Prolom Banja ubraja i u vazdušne banje. Postoji mogućnost organizovanja izleta do Đavolje Varoši, jedinstvene prirodne retkosti erozivnog porekla, koju sačinjavaju 202 zemljane piramide visine od 2 do 15 m, sa kapama na vrhu.

Voda Prolom Banje ima pozitivno dejstvo kod bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, bolesti perifernih krvnih sudova, vanzglobnog reumatizma. Terapijski blok kapaciteta 1500 pacijenata dnevno, sastoji se od 6 funkcionalno povezanih odeljenja:dijagnostičko-terapijsko, odeljenje za hidroterapiju, odeljenje sa blatom, terapijsko-rekreativni bazen. Sve vrste terapija se obavljaju pod nadzorom medicinske službe.

Hotel Radan se nalazi u centru Prolom Banje. Pored Hotela Radan, u Banji postoji još i Hotel Prolom. Više infermoacija o hotelima mogu se naći na strani Prolom Banja Hoteli. Hotel Radan pruža sve mogućnosti za lečenje, odmor, opuštanje i zabavu, ali i poslovne sastanke i seminare. Hotel raspolaže sa 440 ležajeva u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima. Sve sobe imaju telefon, TV i frižider. Hotel pruža usluge dijagnostike, medicinske tretmane (hidroterapiju, blatnu terapiju, elektroterapiju, manuelnu masažlaseroterapiju), relaks program, anticelulit program, fejs lifting, bioptron lampu. U restofanu hotela, ishrana je organizovana na bazi svedskog stola.

Prolom Banja je udaljena od Kursumlije 23 km, od Beograda 290 km, a od Niša 82 km.O Autoru


D. Stanisavljević, urednik sajta DiscoverSerbia.org

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti