Kalemegdanska tvrđava - idealno mesto za vikend sa porodicom

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 864 | Datum: 16 04 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLBeogradska tvrđava, poznatija po imenu Kalemegdanska tvrđava, idealno je mesto za vikend sa porodicom. Burna istorija ovog mesta, kao i pregršt sadržaja za sve uzraste, u okruženju prelepog parka i sa pogledom na ušće Save u Dunav, daju vam mogućnost da zabavni sadržaj spojite sa edukativnim, na zadovoljstvo vas i vaše dece.

Ukoliko niste iz Beograda, i želite da sa svojom porodicom provedete vikend u glavnom gradu Srbije, preporučujemo vam da apartmanski smeštaj za vas pronađete upravo u neposrednom okruženju tvrđave, u starom beogradskom kraju Dorćol, ili u nekoj od centralnih gradskih ulica.

Prilikom obilaska tvrđave, prva stanica će vam biti suvenirnica, gde vam predlažemo iznajmljivanje zvučnog vodiča, aparata koji ima snimljen celokupni vodič kroz tvrđavu. Uz vodič, dobićete i mapu sa ucrtanim važnim tačkama obilaska i kratkim pričama o njima. Veoma zanimljive, mogu vam biti i organizovane ture. U ponudi su dve ture obilaska tvrđave, arheološka tura, i tura o hrišćanstvu u Beogradu.

Na samoj tvrđavi, među brojnim spomenicima i bistama, najznačajniji i nadominantniji je, simbol Beograda, spomenik „Pobednik“, delo slavnog vajara Ivana Meštrovića. Prilikom obilaska tvrđave, prolazićete kroz brojne njene kapije, od kojih svaka ima svoju važnost i neku zanimljivu priču iz prošlosti. Osim po svojim kapijama, tvrđava je poznata i po svojim kulama, od kojih je svakako najpoznatija Kula Nebojša, podignuta još davne 1460. godine. Od nedavno, za posetioce je ponovo otvorena i Sahat Kula, sazidana sredinom osamnaestog veka. U okviru tvrđave, nalaze se i dve važne crkve, crkva Svete Petke i crkva Ružica. Između ostalog, crkva Ružica je značajna i po portretima znamenitih Srba, među kojima su Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić.

U okviru tvrđave, nalaze se i sačuvani arheoločki ostaci zamka despota Stefana Lazarevića, podignutog u periodu od 1404. do 1427. godine. Danas se mogu videti ostaci bedema zamka, kao i ostaci kula i kaldrmisani prilaz zamku. Zamak je potpuno uništen u borbama Turaka i Austrijanaca u sedamnaestom veku.

Jedna od zanimljivih znamenitosti tvrđave, svakako je i česma Mehmed paše Sokolovića iz druge polovine šesnaestog veka. Zanimljiv detalj je korito od kamenih ploča spojenih gvozdenim spojnicama, koje je očuvano u celini.

Ne propustite priliku da sa svojom porodicom posetite Vojni muzej, koji se nalazi na tvrđavi još od 1878. U zbirci muzeja, nalaze se oružje, uniforme, zastave i drugi eksponati sa vojnom i ratnom tematikom, a osim u samom muzeju, mnogi eskponati su izloženi na otvorenom.

Ukoliko tvrđavu obilazite sa najmlađima, jedan dan izdvojite za posetu Beogradskom Zoološkom vrtu, koji broji preko dve hiljade životinja.

Sama tvrđava je danas domaćin brojnim muzičkim i kulturno umetničkim programima, te vam savetujemo da se pre dolaska, informišete o aktuelnim dešavanjima, koncertima ili izložbama kojih u tvrđavi ima tokom cele godine.O Autoru

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija slične poslovne orijentacije.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti