Klima Grčke

Napisao/la: hallo

Ukupan broj reči: 898 | Datum: 22 03 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLOmiljena destinacija kako turista iz Srbije, tako i onih širom sveta. Njen kontinentalni deo, iako obiluje prirodnim lepotama nije ništa naspram njenih ostrva.

Smeštena je na Balkanskom poluostrvu, a teritorijalno pripada Jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa: Bugarskom, Turskom, Albanijom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom. Ova mediteranska zemlja ima izlaz na čak tri mora i to: Jonsko, Egejsko i Sredozemno more.

Na gotovo čitavoj teritoriji Grčke preovlađuje mediteranska klima, sa različitim karakteristikama u različitim regijama. Iako u osnovi ista, postoje tri tipa mediteranske klime na području zemlje i to:

1. Osnovna mediteranska klima

Ovaj tip klime je karakteristična za područje Egejskog mora, a prvenstveno ostrva iz grupe Dodekaneza i Kiklada, zatim za područje Atike i niže delove ostrva Krita.

Osnovne karakteristike ovog tipa klime su: suva, sunčana, duga i topla leta i zime sa obilnim padavinama bilo kog tipa (najčešće kišom).

Tokom leta je u ovim područjima i danju i noću toplo, mada je primetna pojava vetrovitih dana, posebno u području Kiklada kada se beleže temperature ispod proseka za to doba godine. Srećom te takvih dana tokom letnjih meseci najčešće nema mnogo.

Kada je zima u pitanju, padavine, najčešće u vidu kiše, uglavnom ne traju dugo. Ponekad se dogodi da padne i sneg, koji se u većini slučajeva ne zadržava,

2. Alpska mediteranska klima

Osnovne karakteristike ovog tipa mediteranske klime su umereno topla leta sa čestom pojavom grmljavine. Zime su oštre sa obilnim snežnim padavinama.

Alpsko mediteranska klima je prisutna u području visokih planina na teritoriji Grčke, Rodopa i Pindusa. Upravo u ovom području je i čuveni ski centar na području zemlje, Karpenisi, koji je turistima iz celog sveta naročito zanimljiv, jer je možda jedini u svetu planinski centar u kome preovlađuje specifičan vid mediteranske klime.

3. Umereno kontinentalna mediteranska klima

Specifična mešavina kontinentalne i mediteranske klime je karakteristična za oblast Tesalije, Trakije i Egejske Makedonije.

Leta su umereno topla, sa čestom pojavom vetrova, dok su zime hladne i vlažne, sa čestom pojavom padavina. Neretko se događa tokom letnjih meseci da ove krajeve pogode prilično jaki, čak olujni vetrovi, koji na svu sreću ne traju dugo.

Najniža zabeležena temperatura na području Grčke je 7,7°C ispod nule, a najviša čak 47,8°C.

Temperature na području zemlje se bitno razlikuju od regije do regije.

Snežne padavine su zabeležene tokom svake godine, u većini slučajeva na planinama, a ređe u nižim delovima. Najviši planinski vrh zemlje se nalazi na 2 911 metara nadmorske visine na najvišoj grčkoj planini, Olimp. Posebno je zanimljiv pogled iz nekog od obližnjih letovališta, jer je ovaj planinski vrh gotovo cele godine pod snegom.

U periodu od maja do oktobra, a najčešće tokom jula i avgusta na području ove mediteranske zemlje duva vetar poznat kao „Etesians“, odnoso „Meltimi“.

I pored planinskog reljefa koji preovlađuje u većem delu zemlje i manjih površina obradive zemlje, ovaj vredni narod gaji različite poljoprivredne kulture, od kojih su najpoznatije svakako nadaleko čuvene masline, zatim grožđe, agrumi i mnoge druge.

Ne treba zaboraviti na činjenicu da u Grčkoj, upravo zbog specifičnog sastava reljefa zemlje, postoje brojna područja sa jedinstvenom mikro klimom uz prisutne lokalne varijacije.

U nastavku možete pogledati kakva nas očekuje prognoza za sva letovališta u GrčkojO Autoru

Veliki ljubitelj mediteranske klime i plaža Grčke. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti