Letovanje u Grčkoj - Grčka ostrva

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 523 | Datum: 23 02 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKrit

 

Krit je najjužnije i najveće grčko ostrvo. Dugačko je oko 250 km, a prosečna širina iznosi 30 km. Krit je dugo godina bio pod upravom Venecije i Turske, tako da je arhitektura starih gradova kombinacija ovih stilova.

Krit je kolevka Minojske civilizacije - najstarije evropske civilizacije. Prestonica Minojske države je bila u Knososu, udaljenom svega 4 km od Herakliona, glavnog grada Krita. Prema legendi, žena kralja Minosa, zaljubila se u Zevsovog svetog bika. Iz te ljubavi rodilo se cudovište Minotaur - pola čovek pola bik. Besan Minos je naredio da se ispred palate sagradi lavirint i cudovište tamo utamniči. Svake godine prinošene su mu lepe atinjanke koje je proždirao.

Osim Knososa, na Kritu postoji još veliki broj arheoloških lokaliteta. Više informacija o Kritu se može naci na sajtu Grčka Letovanje.

 

Santorini

 

Oko 70 km severno od Krita i 200 km južno od Pireja, smešteno je ostvo Santorini, najjužnije ostrvo Kikladskog arhipelaga. Prvi stanovnici ostrva - Minojci, dali su ostrvu ime Strongyle što znači okruglo. Posle velike vulkanske erupcije koja se desila pre 2500 godina, deo ostrva je nestao. Ono što je ostalo dobilo je oblik polumeseca sa ostrvcem preko puta. Prema proračunima naučnika, takva vulkanska erupcija stvorila je cunami visine 250 m koji se kretao brzinom od 350 km/h. Zbog tako velike katastrofe koja je promenila opis ne samo ostrva Santorini, vec celog arhipelaga, ostrvo Santorini je ozbiljan kandidat za Atlantidu.

Poslednja erupcija vulkana na Santoriniju je zabeležena 1956. godine kada je posle zemljotresa iz vulkana kuljao gust dim bez lave. Sve do sedamdesetih godina ovo siromašno ostrvo je bilo zapostavljeno u turistickom smislu, kada doživljava neverovatan bum. Danas Santorini poseti preko pola miliona turista godišnje.

Pored klasične grčke kuhinje, na Santoriniju treba probati i iseckani paradajz pržen na puteru i kozji sir.

Krf

 

Ostrvo Krf predstavlja pravi muzej na otvorenom. Kada zakoračite na Krf imaćete utisak da putujete kroz vreme. Ostrvo je poznato po tome što je to je to jedini deo grčke teritorije koji Turci nikad nisu uspeli da osvoje. Nakon pada Vizantije, Krf je sve do početka 19.veka bio pod upravom Venecije. Duh Venecije i danas je prisutan u Starom gradu Krfa, pa turisti na čas mogu zaboraviti da su u Grčkoj. Centar Starog grada je smešten između dve venecijanske tvrđave sa čijih se vrhova pruža nezaboravan pogled na na ceo grad i poluostrvo Kanoni na jugu. Osim arheoloških nalazišta, istorijskih spomenika i prelepe zelene prirode, letovanje na Krfu omogućava i uživanje na prelepim plažama. Mogu se naći plaže za svačiji ukus:peščane, stenovite, usamljene ili plaže sa kompletnom turističkom ponudom.

 O Autoru

Dragan Stanisavljević, urednik sajta DiscoverSerbia.org

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti