Letovanje u Grčkoj - poluostrvo Halkidiki

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 475 | Datum: 22 03 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPoluostrvo Halkidiki je jedna od najrazvijenijih turističkih regija Grčke. Sastoji se iz tri poluostrva - prsta:Kasandra, Sitonija i Atos ili Sveta Gora. Dve impresivne planine na Halkidikiju su Holomontas i Stratonikos. Planinarenje padinama Holomontasa je poseban doživljaj. Ljubitelje šetanja čekaju posebno uređene staze kroz prelepe pejzaže. U široj oblasti se može naći veliki broj značajnih arheoloških nalazišta. Izdvajaju se Olintos, Mendi, Akantos i Toroni. Halkidiki je poznat i po rudnom bogatsvu još od antičkog doba, kao i po izvorima lekovite vode sa terapeutskim dejsvom. Najpoznatiji je onaj u mestu Agia Paraskevi.

Halkidiki LetovanjePrema staroj grčkoj mitologiji, na mestu gde se danas nalazi Flegrejska dolina, odigrala se jedna od najžešćih bitaka. Sa jedne strane su bili bogovi sa Olimpa koje je predvodio Zevs, dok su sa druge strane bili Giganti, deca Geje, ćerke Urana. Kada je Zevs shvatio da su mu snage jednake snagama Giganata, primenio je lukavstvo. Poslao je Afroditu da ih zavede svojom lepotom, a istovremeno je naredio Heraklu da Gigante gađa otrovnim strelama. Tako je Zevs dobio bitku i postao vrhovni bog Zemlje. 

Halkidiki zadovoljava zahteve i najprobirljivijih posetilaca. Mogućnosti za sportove na vodi su bezbrojne, dok moderni turistički centri imaju kosmopolitski karakter.

Pefkohori Grcka


Poluostrvo Sveta Gora (Atos) je treći prst Halkidikija. Atos je poznat kao Vrt Bogorodice. Brod koji prevozi hodočasnike isplovljava iz Uranopolisa. Na Atosu je molitva neprekidna i svuda prisutna, u hramu, u vrtu, prilikom služenja, prilikom jela, pa čak i u snu.

Jedno od najpoznatijih mesta na Halkidiju je Hanioti. Kao glavno turističko mesto regije, Hanioti pruža mogućnosti za zabavu tokom čitavog dana i noći. Jedno od popularnih mesta je i Pefkohori – kosmopolitski centar za odmor, udaljen 105 km od Soluna. Ime sela potiče od reči pefko-bor i hari-selo. Okružen borovom šumom i maslenicima, Pefkohori predstavlja pravi mali raj. Na putu Pefkohori Paliuri, nalazi se predivan mali zaliv (Glarokavos) u kojem turisti mogu da uživaju u vožnji čamcem. Paliuri je poznat po svojim lokalnim proizvodima:medu i maslinovom ulju. Dva kilometra posle njega nalaze se dve slikovite uvale i zaliv sa crkvom Svetog Nikole. 

Korisne informacije o Halkidikiju mogu se naći na stranici Grcka - Halkidiki.O Autoru

Dragan Stanisavljević, urednik sajta DiscoverSerbia.org, optimizacija sajtova

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti