Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Napisao/la: IvanaH

Ukupan broj reči: 739 | Datum: 22 08 2016 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLHrvatska je predivna turistička destinacija koja ima preko 1000 otoka te je jedinstvena i pravi raj za svakoga željnog odmora. Hrvatski otoci okruženi su čistim blještavim morem, a veći su dio ljeta osunčani i skrivaju prave male poslastice za ljubitelje prirode. Hrvatski su otoci većinom nenaseljeni, ali imaju izgrađene smještajne kapacitete te ih je zbog toga lako posjetiti i provesti godišnji odmor za pamćenje ondje. Svaki otok priča vlastitu zanimljivu priču i nudi brojne znamenitosti, povijest i razne običaje. 

Najveći otoci na sjevernom dijelu Jadrana su Krk i Cres. Krk je najveći otok u Hrvatskoj, smješten u središtu kvarnerskog zaljeva, a s kopnom je povezan mostom. Značajan je za hrvatsku kulturu jer je ondje u Jurandvoru pronađena Bašćanska ploča. Često ga se naziva koljevkom hrvatske kulture te nudi brojne mogućnosti za upoznavanje s kulturom i poviješću. Ovdje je klima umjereno mediteranska, a okoliš nezagađen, more je bistro i zove na kupanje u brojnim uvalama. Od središnjeg grada Kvarnera, Rijeke, udaljen je samo 30 km. 

Otok Cres je kvarnerski otok koji je poznat po svojim starim zidinama, Valunskom zapisu na glagoljici, po pašnjacima te po bjeloglavom supu. Na ovom ćete otoku naći raznolik reljef – otok je dijelom goli kamen, a dijelom je pokriven borovom i hrastovom šumom. Na otoku Cresu nalazi se i prirodni fenomen Vransko jezero, slatkovodno jezero koje je izvor pitke vode za cjelokupni arhipelag. Na ovom otoku je razvijen biljni i životinjski svijet te na otoku ima 1300 vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemi. Otok Cres drugi je po veličini otok u Hrvatskoj. 

Uvijek zanimljivi i vrijedni posjete su i Brijuni, smješteni uz zapadnu obalu Istre, nedaleko Pule. Brijuni su skupina od 14 otoka i otočića. Na najvećem otoku, Velom Brijunu, nalazi se pejzažni park s mnoštvom biljaka, među kojima su eukaliptus, libanonski cedar, bambusi i palme, a tu je i safari park u kojem obitavaju mnoge divlje životinje te je svakako vrijedan posjeta. Brinjunski akvatorij značajan je morski park, a u njemu su sadržani gotoovo svi izvorni elementi eko sustava Jadrana. Ovaj nacionalni park obiluje i vrijednom kulturnom i povijesnom baštinom. 

Hvar i Brač su najveći otoci na srednjem Jadranu i u Dalmaciji. Otok Brač treći je po veličini otok Hrvatske i najveći u Dalmaciji. Otok je poznat po bračkom kamenu koji je korišten za gradnju mnogih građevina u cijelom svijetu te po atraktivnim turističkim mjestima na otoku kao i prekrasnim plažama. Na otoku se nalazi i plaža Zlatni rat, kojoj se često pripisuje epitet najljepše na cijeloj obali. U mjestu Bolu na Braču se nalazi i poznati surferski centar pa boravak na ovom otoku može biti ispunjen zanimljivim aktivnostima. 

Hvar pripada skupini srednjodalmatinskih otoka. Ovo je najduži i najsunčaniji otok na Jadranu, a često ga se uvrštava i među najljepše otoke svijeta. Ovdašnje gospodarstvo temelji se na turizmu, ribolovu, vinogradarstvu, ali i maslinarstvu, uzgoju ružmarina i lavande. Najpoznatije odredište je grad Hvar u kojem se kroz šetnju slikovitim ulicama nailazi na brojne spomenike kulturno-povijesne baštine i predivnu arhitekturu. Na Hvaru se nalazi najstarije pučko kazalište u Hrvatskoj. Ovdje ćete pronaći čisto more sa stjenovitim i malim šljunčanim plažama, a ispred ulaza u Hvarsku uvalu se nalaze najljepše hvarske plaže. 

Hrvatski otoci zovu svojom ljepotom i gostoprimstvom na istraživanje i uživanje u čarima ljeta. Svi se ovi otoci mogu posjetiti trajektom, kruzerom te vlastitim ili unajmljenim brodovima i jahtama poznate charter agencije Yacht Holiday
O Autoru

Ivana je blogerica i putoholičar koja iza sebe ima brojna putovanja i velik broj prijeđenih kilometara. Iako se kaže da je kod kuće najljepše, previše toga imamo za vidjeti i otkriti na ovoj čarobnoj Zemlji da bi bilo šteta ne zaviriti u neki drugi kutak svijeta.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti