Odmor na jezerima Srbije

Napisao/la: draganst

Ukupan broj reči: 536 | Datum: 21 09 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPrirodnih jezera u Srbiji ima jako malo, ali i pored toga ona predstavljaju značajan turistički potencijal Srbije. Jezera koja imaju turistički značaj nastala su uglavnom izgradnjom akumulacionih brana i hidroelektrana. Čovek svojim radom uglavnom uništava prirodu. Međutim, stvaranjem veštačkih jezera na pojedinim mestima, nastala su prava remek dela. Ovde pre svega mislimo na jezero Perućac i jezero Zaovine.

Srebrno jezero, najpopularnije jezero Srbije, verovatno bez konkurencije, smešteno je na Dunavu, neposredno pre ulaska u Đerdapsku klisuru. Iako postoje mnogo lepša jezera, Srebrno jezero je popularno zbog blizine Beograda, ali i zbog razvijene infrastrukture i veoma kvalitetnog smeštaja. Na jezeru postoji nekoliko restorana i picerija, teniski tereni, a mogu se iznajmiti i pedolina. Turistički sadržaj je značajno obogaćen izgradnom hotela sa bazenom. Jedan od najboljih smeštaja može se videti na strani Srebrno jezero Apartmani - koji je zbog saune i djakuzija posebno zanimljiv parovima, ne samo tokom vrelih letnjih dana, već i kao vikend destinacija tokom cele godine.

Vlasinsko jezero je potpuna suprotnost Srebrnom jezeru. Nalazi se na drugom kraju Srbije, na krajnjem jugu, nedaleko od Vranja. Smešteno je na nadmorskoj visini od čak 1200 metara zbog čega sezona kupanja traje kratko, svega 2 meseca. Ipak, na Vlasinsko jezero zbog lepe prirode, čistog vazduha, mira i tišine, kao i zdrave klime, vredi doći u bilo koje doba godine. U okolini ne postoji industrija, a klima je veoma pogodna za dobru krvnu sliku zbog čega sportisti često dolaze ovde na pripreme pred takmičenja. Pored hotela, koji ne nude puno za cenu smeštaja, postoji i nekoliko privatnih apartmana. Kvalitetan smeštaj apartmanskog tipa, može se naći na strani Vlasinsko jezero Apartmani. S obzirom da je put za Grčku udaljen svega 30 km, Vlasinsko jezero verovatno najlepše mesto gde možete prespavati na putu za Grčku.

Gledano iz daljine, sa vrhova Tare, jezero Perućac je nešto najlepše što se u Srbiji može videti. Nažalost, kada se spustite u Perućac, videćete razno đubre i plastične flaše koje plutaju po vodi. Jezero je nastalo izgradnjom hidroelektane na Drini, pa otpad koji Drina nosi, ne može dalje od brane i zadržava se ovde.

Jezero Zaovine se nalazi na planini Tari. Ime je dobilo po selu Zaovine. Nastalo je izgrdanjom brane za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta i posebno je zanimljiv podatak da se voda u jezero dovlači pumpama iz reke Drine koja je
na nekoliko stotina metara nižoj nadmorskoj visini. Leti kada vodostaj Drine opadne, voda iz jezera Zaovine se spušta do hidroelektrane. Zbog toga nivo vode Zaovinskog jezera znatno varira. Jezero nije turistički iskorišćeno, ali bi ga zbog lepote svakako trebalo videti.

Od ostalih jezera, pomenućemo Radoinjsko jezero, Sjeničko jezero, Bovansko jezero.

 

 

 

 O Autoru

Dragan S, izrada turističkih sajtova

 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti