Ovo morate znati ako putujete na Kubu

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1454 | Datum: 20 02 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKubа predstavlja držаvu i аrhipelаg u severnom delu Kаribimа koji se nаlаzi između Kаripskog morа, Meksičkog zаlivа i Atlаntskog okeаnа. Severno od Kube se nаlаze Sjedinjene Američke Držаve i Bаhаmi, nа zаpаdu Meksiko, nа jugu Kаjmаnskа ostrvа i Jаmаjkа, а nа jugoistoku Hаiti. Kuba je najveće ostrvo u Karipskom moru.

Na Kubi ćete primetiti predivan spoj brdovitih predela i nizija. Na Kubi vlada tropska klima, iako duvaju i jaki vetrovi. Postoje kako sušni, tako i kišni delovi u toku godine. Prosečna godišnja temperature je čak 25 °C. Kuba je po veličini (tj. površini) 16. ostrvo na svetu.

Kubu i njeno tadašnje stanovništvo su osvojili Španski ovajači u prvoj polovini 16. veka. U narednih nekoliko decenija, domorodačko stanovništvo je praktično istrebljeno ropskim radom i bolestima koje su prenete iz Evrope. Da bi se održala radno intenzivna ekonomija na plantažama šećerne trske, na Kubu su dovedene desetine hiljada afričkih robova (17. i 18. vek). Posle decenija izolacije izazvane Kastrovom komunističkom revolucijom, turizam danas ponovo postaje glavna i najznačajnija grana kubanske ekonomije.

Ekonomija Kube se nаglo rаzvijаla zbog turizmа koji se iz godine u godinu sve više povećаvа. Sredinom 1990-tih, turizаm je postаo primаrnа grаnа privrede na Kubi. Mnogi zvаničnici sa Kube govore kаko je turizаm "srce kubаnske privrede", а turizаm je jedаn od glаvih preokupаcijа kubаnske orgаnizаcije zа rаzvoj. Oko 1,9 milionа turistа posetilo je Kubu 2003. godine, što je kubansku ekonomiju obogаtilo zа 2,1 milijаrdu dolаrа. Većinа turistа dolаzi iz Kаnаde i zemаljа EU. U najpopulаrne turističke destinаcije ubrajaju se Vаrаdero, Kаjo Koko i Hаvаnа.

Kuba je u svetu poznata po cigarama, rumu, muzici i latino ritmovima koji su proizvod raznih muzičkih žanrova - afričkih, španskih i latinoameričkih kao što su mambo, konga, rumba, son, nueva trona… Širom sveta je Kuba poznata i po starim američkim automobilima, po argentinskom revolucionaru Ernestu Gevari, bolje znanom po nadimku Če i nacionalnom sportu bejzbolu.

U nastavku su navedene  neke zanimljive i korisne stvari koje biste morali znati ako planirate da otputujete na Kubu u 2014:

 

 • ·         Mobilni telefoni naših mobilnih operatera funkcionišu dobro na Kubi. Preporuka je da se telefonira sa fiksnog telefona iz pošte, a ne iz hotela s obzirom na to da je daleko jeftinije.
 • ·         Gradjanima Srbije nije potrebna viza za putovanje na Kubu.
 • ·         Turisti nisu zdravstveno osigurani prilikom boravka na Kubi. Svaki putnik se može samostalno raspitati da li je to moguće preko nekih osiguravajućih kuća u Srbiji.
 • ·         Voda je bakteriološki ispravna, ali se ne preporučuje konzumiranje voe sa česmi. Flaširana voda je sigurnija opcija.
 • ·         Kubanska kuhinja je uglavnom kontinentalna. Medjutim, svakako je prisutan uticaj mora i plodova iz mora.
 • ·         Najčešća i najpopularnija kubanska jela su razne vrste omleta, pileća supa, supa od crnog pasulja, svinjetina, pržena ili pečena piletina sa pirinčem, prženo i pečeno povrće. Takođe, konzumiraju se i sve vrste tropskog voća kao što su mango, papaja, banane... sa sladoledom u kombinaciji sa raznim desertima.
 • ·         Svi barovi i restorani su vrlo dobro snabdeveni raznim namirnicama. Kubanska kafa je jako aromatična, ali I prilično slaba u odnosu na onu na koju smo mi navikli. Kubansko pivo je vrlo ukusno, ali takođe malo slabije od onog koje mi konzumiramo. Poznati rum je odličan i veoma zastupljen u nadaleko poznatim koktelima (Cuba Libre, Rum Colins, Mohito, Saoko).
 • ·         Noćni zivot je najburniji u Havani. U Varaderu se pored hotela i restorana mogu naći i privatnih noćni klubovi. Skoro u svakom restoranu postoji živa muzika tipična za ove krajeve.
 • ·         Ono što je sasvim sigurno najatraktivnije na Kubi, jesu čuvene Kubanske tompus cigare. Pored toga, nama su takođe primamljivi kubanski rum, kafa, ručni radovi i različiti suveniri rađeni od kvalitetnog drveta. Svi hoteli imaju prodavnice sa ovim proizvodima.
 • ·         Razlika u vremenu: minus 6h u odnosu na vreme u Srbiji.
 • ·         Struja koja se koristi je od 220 volti.
 • ·         Na Kubi je jedino sredstvo plaćanja za turiste konvertibilni pezos. On je uveden prošle godine. Sve valute se menjaju u brojnim hotelima, menjačnicama i bankama.
 • ·         Carinici su veoma strogi. Sa Kube je jedino moguće izneti kutiju kubanskih cigara i jednu flašu pića. 

 

 O Autoru

U našem "Butiku putovanja" možete sami skrojiti putovanja po meri ili mi to možemo učiniti za Vas. Takođe, možete izabrati i već kreirane aranžmane najkvalitetnijih domaćih i stranih turoperatora. Stojimo Vam na raspolaganju i za sve ostale usluge koje jedan "butik" može da pruži: da Vas posavetujemo ako ste neodlučni, da zajedno gradimo Vaš stil putovanja i da Vam predložimo nešto što bi idealno dopunilo Vaše dosadašnje iskustvo.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti