Nacionalni park Plitvička jezera

Napisao/la: Robert

Ukupan broj reči: 407 | Datum: 10 10 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLJoš davne 1949. godine kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom, te je on najveći, najstariji i uvjerljivo najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj. Plitvice se prostiru  na gotovo 30 tisuća hektara, od čega 200 hektara spada na jezera, preko 13 tisuća hektara na šume, dok ostalo zauzimaju razni travnjaci i ostale površine.

Tih 200 hektara jezera dijele se na 16 manjih i većih jezera koji su kristalno čiste modrozelene boje. Najveće jezero je Prošćansko jezero koje je veliko čak 68 ha, a nalazi se na 636 metara nadmorske visine. Inače, prosječna nadmorska visina na Plitvičkim jezerima je 600 metara, a najviši vrh je na 1279 metara nadmorske visine (Seliški vrh). 

Veliko priznanje našem nacionalnom parku dao je UNESCO, koji ga je među prvima (1979. godine) proglasio svjetskom prirodnom baštinom, te ga time progurao u turističkom pogledu.

Turizam na Plitvičkim jezerima počeo je još u 19. stoljeću, kada su oficiri Vojne krajine sagradili prvu turističku kuću, koja i dan danas nosi naziv ''carska kuća''. Trebala su desetljeća da se pročuje za Plitvička jezera, te da počnu dolazit prve tisuće turista.

Danas pltivička jezera uživaju veliku popularnost u svijetu i u mnogočemu su poželjna destinacija mnogih turističkih agencija diljem svijeta, pa tako iz godine u godinu broj turista raste. Zadnjih godina brojka je dosegla gotovo milijun turista u jednoj godini, što definitivno spada među najposjećenija mjesta u našoj državi, ali i među najposjećenijim mjestima u ovom dijelu Europe.

Najveća ljepota našeg najvećeg nacionalnog parka su slapovi i priroda, stoga je Plitvička jezera poželjno posjetiti u sva četri godišnja doba. Na proljeće i ljeto sve živne, slapovi su vrlu atraktivni i pogodni za užitavanje u prirodi, dok jesen odiše šarenim bojama. Zima je pak potpuno drugačije iskustvo, te zbog toga Plitvička jezera svakome moraju predstavljat prioritet za posjet, barem jednom u životu.Plitvice su turističke mnogo poznatije od Rastoka kod Slunja ,Rastoke nose i popularni naziv Plitvice u malom te su svakako vrijedne posjeta.Na Rastokama je također odlična domaća hrana gdje obavezno treba probati pastrve.O Autoru

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti