Rafting Tarom i opština Foča

Napisao/la: danijelpendjer

Ukupan broj reči: 662 | Datum: 20 04 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLOpština Foča se nalazi u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) i dio je entiteta Republike Srpske. Sa površinom od 1.115 km² ova opština spada u red najvećih  u RS i BiH. Istočna i južna granica opštine predstavljaju ujedno i granicu sa Crnom Gorom, na sjeveroistoku opština graniči sa opštinom Čajniče, na sjeveru sa opštinom Goražde u Federaciji BiH (FBiH), na zapadu sa opštinom Kalinovik i na jugozapadu sa opštinom Gacko.

Foča je smještena na nadmorskoj visini između 400 m (kanjonske doline, riječne kotline i polja) i 2.386 m (planinska bila i površi). S obzirom na karakter reljefa, na njenom području je uglavnom zastupljena planinska klima, dok u samoj dolini rijeke Drine vlada umjereno-kontinentalna klima. 

Najveći dio opštine pokriva šumsko (76.702 ha) i poljoprivredno (30.901 ha) zemljište. Treba pomenuti i velike količine površinskih voda, te bogatstvo u mineralnim sirovinama i uglju. Na području opštine nalazi se Nacionalni park „Sutjeska“ sa prašumom Perućica, planine Zelengora i Maglić, kanjon rijeke Tare koji ova opština dijeli sa susjednim crnogorskim opštinama, niz jezera bogatih ribom, te značajni prirodni rezervati (rariteti, endemi, parkovi i sl).Zbog svega ovoga,opstina Foča je opština sa veoma velikim turistickim potencijalom, a jedno od osnovnih obilježja turisticke ponude je rafting Tarom.

Rijeka Tara izvire u Crnoj Gori, ispod planinskih vrhova Komova na nadmorskoj visini od 1850 m, a posljednjih 25 km njenog toka nalazi se na teritiriji Opštine Foča,gdje zajedno sa rijekom Pivom čini Drinu. Tara je čista, bistra, zelena ili  tirkiznoplava, brza planinska rijeka, pitka cijelom dužinom svoga toka. Kanjon Tare dug je oko 80 km, dubok i do 1300 m. To je drugi kanjon po veličini u svijetu, odmah iza Velikog Kanjona u Koloradu. Tara je po mnogo čemu izuzetna. Njena voda, sa temperaturom koja tokom ljeta u prosjeku ne prelazi 14°C, izuzetno je čista i predstavlja najveći evropski prirodni rezervoar pitke vode. Zato je i nazivaju „Suza Evrope“.

Zbog izuzetne ljepote, čiste vode i prekrasnih predjela Tara je 1977. godine,u okviru projekta „Biosfera i čovjek“  uvrštena u Ekološki rezervat biosfere svijeta, a 1980. njen kanjon je upisan na listu UNESKO, Svjetske baštine prirodnih dobara.

Danas se turisti  Tarom spuštaju gumenim čamcima sa kompletno zaštitnom opremom koja uključuje neoprenska odjela, obuću, kacige,pojaseve za spasavanje,vesla… Čamcima upravljaju iskusni i obučeni skiperi, koji posjeduju licencu svjetske rafting organizacije,tako da je spust, uprkos brzini i plahovitosti rijeke , veoma bezbjedan. Naravno,svi učesnici u raftingu moraju pomno slušati upute i savjete skipera. Rafting Tarom, kroz najdublji kanjon u Evropi, je prepoznatljiv turistički proizvod. Nezaboravan je i neponovljiv doživljaj za sve ljubitelje avanture i izazova i dodatne doze adrenalina.

Koliko je Tara pogodna rijeka za rafting pokazuje i organizacija Svjetskog prvenstva, koje je odrzano 2009.godine.Na njemu je učestvovalo preko 500 takmičara iz 35 zemalja svijeta, a na Tari je održana najzahtjevnija disciplina - spust. Prirodne ljepote ovog područja, kao i veoma gostoljubivi domaćini oduševili su sve sportiste i turiste koji su prisustvovali najvećoj smotri raftera na “divljim” vodama.

 O Autoru

Danijel je veliki fan interneta. Ukoliko delite isto mišljenje možda će vas interesovati da pogledate njegov blog Internet Marketing Trikovi.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti