Odmor na Srebrnom jezeru

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 494 | Datum: 11 11 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLIako turistička sezona na jezerima traje relativno kratko, jezera Srbije predstavljaju značajan  turistički potencijal. Sem na Paliću, na ostalim jezerima sezona traje do dva meseca, ali je zbog  čiste vode i obilja prirodnih lepota, zadržavanje gostiju na njima mnogo duže. Tri najpopularnija i  po mnogima najlepša jezera Srbije su jezero Perućac, Srebrno jezero i Vlasinsko jezero.  Sva tri  jezera nastala su radom čoveka: Vlasinsko i jezero Perucac izgradnjom akumulacionih brana na rekama,  a Srebrno jezero kod Pozarevca izgradnjom nasipa.  Srebrno jezero je nastalo prilikom gradnje hidroelektrane "Đerdap".  Zbog izgradnje brane i  porasta nivoa Dunava, postojala je opasnost da veliki deo teritorije uzvodno od Velikog Gradišta  bude potopljen.  Problem je rešen pregrađivanjem rukavca Dunava, čime je stvoreno 14 kilometara dugačko jezero. Prosečna širina jezera je oko 200 metara, a dubina 2 metra.

 

Srebrno jezero

 

Turističko naselje na Srebrnom jezeru je prečnika oko 500 metara.  Na plažama je moguće iznajmiti čamce i pedalina.  Smeštaj na Srebrnom jezeru je moguće naci u privatnim apartmanima. Cena u letnjoj sezoni se kreće  od 10 do 15 evra po krevetu. Kvalitet smeštaja je uglavnom na visokom nivou.  Apartmani  “Jutro” poseduju mini velnes centar namenjen isključivo gostima objekta.  U samom centru, nedaleko od plaže,  postoji nekoliko kvalitetnih restorana od kojih se izdvajaju restoran "Dinčić" i "Kod Brke".  Jezero je bogato ribom (šaran, smuđ, som, amur) pa je naročito popularno među ribolovcima. Najveći ulovljeni šaran imao je 44 kg i upisan je u Ginisovu knjigu rekorda.

U okolini Srebrnoj jezera postoji veliki broj istorijskih spomenika i prirodnih atrakcija. Dolazeći iz pravca  Beograda, nailazi se na arheološko nalazište Viminacijum, bivši veliki rimski vojni logor i centar  rimske provincije Gornja Mezija. Dalje, između Kostolca i Velikog Gradišta, stoji turska tvrdjava Ram na Dunavu. Iako je zapuštena i prilično ruinirana, vredi je posetiti jer se sa nje pruza jedan  od najlepših pogleda na Dunav na celom njegovom toku kroz Srbiju. Neposredno pre ulaska u Đerdapsku  klisuru, na samom početku Nacionalnog parka Đerdap, nalazi se srednjovekovna trdjava Golubac (Golubački grad).  Idući dalje kroz Đerdapsku klisuru, stiže se do važnog arheološkog lokaliteta - Lepenskog Vira.

Do Srebrnog jezera se iz Beograda najlakse stize putem preko Požarevca. Od Beograda je udaljeno 120  km, a od Velikog Gradišta 3 km.O Autoru

S. Dragan, izrada i promocija turističkih sajtova, turistički vodič

Izvor: http://www.kristali.rs/putovanja/destinacije/smestaj-srebrno-jezero.html

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti