Sokobanjsko grne u najpoznatijoj srpskoj banji - Sokobanji

Napisao/la: Banja

Ukupan broj reči: 585 | Datum: 12 12 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLKao i svako mesto u Srbiji , tako ujedno i Sokobanja svoju tradicuju u pripremi jela na starinski način uz domeće sastoje ne zaboravlja , već i dan danas primenjuje. Ljudi još uvek cene pravu domaću kuhinju , mada u principu sve češće se stranci okreću tradicionalnim domaćim jelima dok „ naši " meštani mahom se okreću ka jelima koja su doneta sa strane. Kkako bi se Srpska kuhinja i dalje prezentovala , svaki restoran u Sokobanji , pored savremenih ( da ih pre svega tako i nazovemo ) jela, nude prava domaćinsa , onako kako su naše bake nekada davno spremale . Ukus ovih jela je ostao isti , prepoznatljiv bez ikakvih veštačkih dodataka i aditiva , a to je ono što se svakako i ceni od strane naših gostiju .

Stoga, slobodno možemo reći da je ovaj kraj , odnosno sama Sokobanja upravo i poznata po ovome , po domaćinskoj kuhinji . Srpska kulinarska kultura se poput naše pismenosti, rodila iz stranih izvora ali na neki način kao i svaki narod mi smo joj dali ličan pečat , ujedno ali tako je vekovima i naša narodna kunjiha prolazila kroz mnogobrojne modifikacije koje smo prilagođavali kako svojim uslovima tako ujedno i samim potrebama . Današnja tradicionala kuhinja , jeste upravo ovako , sa Srpskim obeležjem koje se svakako i oseti pri svakom zalogaju ali i na prvi pogled je dakle prepoznatljivo , a naravno , da novi uticaji koji dolaze sa Zapada nemaju uticija na samu kuhinju , koja se pažljivo čuva kako ne bi zapala u zaborav .

Sama narodna kuhinja se ujedno i prenosi sa kolena na kolena , a tako ostaje vekovima unazad , tačnije od davnina , sa eventualno nekom malecnom promenom , ali u principu ništa se nije promenilo , osim samog načina pripremanja tradicionalnog jela . Naravno , došlo je do promenjenog načina serviranja ili pak samog izleda jela , ali ukus i sama suština tog istog jela ostala je nepromenjena . U Sokobanji nude Vam se idealnog ukusa, stara Srpska trdicionala jela, poput : punjene paprike ; mućkalice , gibanice , lepinje sa domaćim kajmakom , razna slatka i slana peciva , supe , salate , čorbe , pečenje , kojekakve slatke poslastice , kao i mnogo druga prava domaća Srpska jela koje će Vam svakako vratiti u nekadašnje doba . . .

Ovo su samo neka od jela , kako smo upravo i neveli u gornjem delu teksta , koja vekovima priprema narod sokobanjske kotline , ali koja još uvek imaju svoja mesta na našim trpezama i koje ujedno , gosti širom restorana Sokobanje i te kako sa oduševljenjem konzumiraju i traže ista . Recepti i načini spremanja tih jela nisu zaboravljeni jer se pažljivo čuvaju od zaborava , ne samo zbog toga što se prenose s kolena na koleno, već i zahvaljujući tradicionalnom takmičenju " Zlatne ruke" koje se tradicionalno godinama održava u Sokobanji i traje više od dve decenije , a ovde , tj. Na ovo takmičenje iz godine u godine prijavljuje se sve veći broj zainteresovanih učesnika , koji žele svoje umeće da pokažu širokoj narodnoj masi . Što se konkretno same ove kuhinje tiče , odnosno njene osobenosti , jeste da ova kuhinja preferira zdravu hranu , bez aditiva , emulgatora , konzervansa i tome sličnih dodataka jelima koji se sve više upotrebljavaju na žalost i time upropašćavaju i Vas kao i samo jelo .O Autoru

Ljubitelj banja Srbije. Živim u Beogradu, ali sam pristalica srpskog spa turizma.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti