Sve o Novom Beogradu na jednom mestu!

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1057 | Datum: 26 02 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLGeografski položaj

Novi Beograd se nalazi sa leve obale Save. Administrativno gledano, severoistočni deo Novog Beograda počinje na desnoj strani Dunava, malo pre ušća Save u Dunav. Nalazi se severozapadno od „starog“ grada, sa kojim je spojen sa čak 6 mostova (Brankov most, Gazela, Stari savski most, Stari i Novi železnički most, i najnoviji, preko Ade Ciganlije, koji je pušten u rad 2011. godine). Zanimljivo je i da evropski put E-75 prolazi kroz središte Novog Beograda.

Geografske odlike

Opština Novi Beograd zauzima površinu od više od 40km². Glavna fizička karakteristika Novog Beograda je njegov ravan teren, što predstavlja suštinsku razliku u odnosu na stari deo Beograda, koji je izgrađen na 32 brda. Osim Bežanije, svog zapadnog dela, Novi Beograd je izgrađen na površini koja je u osnovi bila močvara kada je 1948. godine otpočela izgradnja novog grada.

Od svih beogradskih gradskih opština, Novi Beograd ima najviše zelenih površina - čak 3,47 km² što čini 8,5% njegove teritorije. Najveći površinski udeo ima park Ušće.

Privreda

Kako se u vreme socijalizma teška industrija smatrala za pokretačku silu cele privrede, teška industrija je decenijama dominirala i privredom Novog Beograda. Tako su izgrađeni „Industrija motora i traktora“ (IMT), „Fabrika odlivaka i modela“ (FOM), brodogradilište „Beograd“,  toplana na Savskom Nasipu, fabrika elektro-opreme „MINEL“ I tako dalje. Sa propastom gigantskih društvenih preduzeća tokom 1990ih, privreda Novog Beograda je nazadovala i preusmerila sa na trgovinska I uslužna preduzeća, a ta tendencija se dalje uvećala tokom 2000ih. U današnje vreme, u ekonomiji Novog Beograda dominiraju finansijski, uslužni, komercijalno-zastupnički, trgovački, sporstko-rekreativni i građevinski sektori.

Kultura

Novi Beograd je projektovan kao urban grad, ali je napravljen veliki propust. Naime, u opštini sa više od 200.000 stanovnika nalazi samo jedan muzej (i to van stambenog područja). Treba i reći da u njemu nema pozorišta. Muzej savremene umetnosti se nalazi na Ušću. Gradska vlada je planirala da se na Ušću izgradi i zgrada buduće Beogradske opera, ali se od te ideje odustalo. Poslednjih godina je Beogradska Kombank Arena postala jako značajan objekat u kojoj se svakog meseca održavaju atraktivne kulturne manifestacije.

Religija

Decenijama je Crkva svetog Đorđa na Bežaniji bila jedina crkva na opštini Novi Beograd. Izgradnja nove Crkve svetog Vasilija Ostroškog na Bežaniji je započeta 1996. godine, dok je izgradnja Crkve svetog velikomučenika Dimitrija započeta 1998 godine.

Prosveta

Na Novom Beogradu se nalazi nekoliko osnovnih i srednjih škola. Može se reći da se o obrazovanju vodilo više računa nego na kulturu. Studentski grad se takođe nalazi na Novom Beogradu. On čini kompleks zgrada koje čine najveći dom studenata Univerziteta u Beogradu.

Noćni život

Novi Beograd pruža bogati noćni život duž obala Save i Dunava po čemu je postao poznat ne samo u Srbiji već i šire. U početku su bili uglavnom klubovi za druženje na splavovima za rečne ribolovce tokom 1980ih, dok su se tokom 1990ih splavovi razvili u velike splavove koji su nudili hranu i piće uz uživo izvođenu turbo-folk muziku. Danas se na brojnim splavovima sluša sve – od domaće do elektronske muzike.

Demografija

 

Novi Beograd je po početnim planovima podeljen u blokove. Trenutno postoji 72 bloka (uz nekoliko podblokova poput Bloka 70a). Stari delovi kao što su Bežanija, Ada Međica i Mala Ciganlija, kao i oblast uz auto-put zapadno od Bežanijske kose nisu podeljeni u blokove. Zbog relativno skorih administrativnih promena, blokovi kao što su 9, 9a, 9b, 11, 11c i 50 pripadaju Zemunu. Od početka izgradnje 1948. Novi Beograd je doživljavao konstantni porast broja stanovnika. Medjutim, zadnji popis je pokazao da se broj stanovnika tokom 1990ih smanjio. Po polednjem popisu, na Novom Beogradu živi 181.797 punoletnih stanovnika, a prosečne godine starosti stanovništva su 41 godina. Na Novom Beogradu je smešteno 79.649 domaćinstava, a prosečan broj članova domaćinstva je 2,73. Po nacionalnosti, dominiraju naravno Srbi. O Autoru

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti