Top 10 Turističkih Atrakcija Bosne

Napisao/la: Hellas

Ukupan broj reči: 506 | Datum: 24 06 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLBosna, zemlja u obliku srca, doslovno, je veličanstvena zemlja. Ima ravnice, ima planine, ima more (iako samo 24 km obale). Ova zemlja, opustošena građanskim ratom prije samo 20 godina, sada je jedna od najboljih odredišta za rafting, musicarenje, brdski biciklizam i kulturnu raznolikost. Donosimo popis od deset najboljih stvari koje treba vidjeti u Bosni:

10. Hutovo Blato

Ovaj rezervat je dom za više od 240 vrsta ptica selica, što ga čini jednom od najvećih takve vrste u ovom dijelu Europe. Nevjerovatan prizor može se promatrati tokom migracione sezone, kada deseci hiljada različitih ptica ispune ovo jezero i okolinu.

9. Međugorje

Priča o ukazanju Majke Marije na golom brdu između sela Međugorje i Bijakovići je prilično dobro poznata među katolicima sirom svijeta. Procjenjuje se da je od prvog ukazanja 1981, više od 15 miliona ljudi posjetilo ovo istorijsko mjesto.

8. Rijeka Una

Izvrsna destinacije za ljubitelje musicarenja i raftinga. Neki kažu da je Una najčišća rijeka u Evropi.

7. Jahorina

Jahorina je 1910 m visoka planina i ski centar u Bosni i Hercegovini. Ski turizam nije razvijek kao što je švajcarski ili austrijski, ali je znatno jeftiniji od navedenih lokacija. Sezona traje od sredine decembra do sredine marta.

6. Stari grad Sarajevo

Područje Stari grad u Sarajevu je mjesto gdje se susreće zapad i istok. Orijentalni stil trgovina, kamene ulice, džamije kao na Bliskom istoku izmješane sa crkvama i singagogama. Istinski multikulturalna mjesto.

5. Stari grad Počitelj

Na popisu UNESCO-ve baštine, ovaj prekrasni stari kameni grad zadivljuje svojom orijentalnom arhitekturom.

4. Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići kod Bijeljine je nastalo prije svega par godina. Vlasnici etno sela prikupili su stare kuće iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Mnogo drugih starina poput orudja i oružja je takodje izloženo. Pravi mali muzej.

3. Blagaj i Tekija

Tekije-Derviš kuća nudi zapanjujući prizor. Izgrađena je na obali rijeke Bune, i prekrasan je primjer otomanskog klesarstva. Kuća izgleda kao da lebdi između stijena i rijeke.

2. Slapovi Kravica

Kravica je jedan od najimpresivnijih vodopada u Bosni i Hercegovini, i jedan od najvećih. Ova stranica pruža prekrasan pogled, s piknik mjestima, kafićima. Izuzetan je osječaj osvježiti se tokom toplog ljetnjeg dana pod vodopadom.

1. Stari most u Mostaru

Ovaj veličanstveni kameni most iz 16. stoljeća, predstavlja jezgru grada Mostara, a povezuje dva dijela Mostara, istočni i zapadni. Proglašen je UNESCO-vim spomenikom svjetske kulturne baštine u 2005 nakon kompletne rekonstrukcije.

Izvor: http://www.travelcheckpoint.com/O Autoru

Autor ovog clanka je Zeljko Ascic iz Bosanskog Broda. Zeljko je webmaster koji slobodno vrijeme voli provoditi uz video igre ili na biciklu.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti