Turistički potencijali opštine Despotovac

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 415 | Datum: 6 03 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPo svojoj arheološkoj starosti, dolina Resave se može porediti sa najstarijim delovima sveta. Pećine u dolini Resave bile su naseljene još u vreme neolita, možda čak i paleolita, o čemu svedoče zidovi pećina obloženi slojem od dima, kao i ostaci oruđa i oružja iz tog doba (čekici, kamene sekire i slično). Starosedeoci resavskog kraja bili su Iliri i njihovo je sedište bilo smešteno na mestu današnjeg sela Dvorište.

Iz rimskog perioda mogu se značajni tragovi naći na mestu sela Medveda. Dolaskom Turaka na Balkansko poluostrvo, politička situacija se znatno menja. Nakon Kosovskog boja, centar srpske države se seli na sever. Despot Stefan Lazarević podiže grad-tvrđavu Manasiju koja vrlo brzo postaje centar srpske duhovnosti. Manastir Manasija je sagrađen između 1407. i 1418 .godine. Posvećen je Svetoj Trojici. Tokom vekova manastir je više puta rušen i pljačkan. Turcima je služio kao utvrđenje, dok su austrijanci crkvu pretvorili u konjušnicu. Sa masivnih zidova tvrđave diže se nekoliko kula od kojih je najviša Despotova kula.

Ako se pitate gde za vikend, planina Beljanica i vodopad u Lisinama su pravi izbor. Vodopad Veliki Buk u selu Lisine je jedan od najviših vodopada Srbije. Ne presušuje čak ni u vreme najvećih letnjih vrućina. Pored samog vodopada se nalazi restoran sa bungalovima idealnim za vikend odmor. Restoran poseduje svoj ribnjak tako da uvek u ponudi ima svežu pastrmku.

Priroda je bila veoma darežljiva prema ovom kraju pa ga je darovala lepotama koje se retko gde u Srbiji mogu sresti. Resavska pećina se nalazi 20 km od Despotovca, na obali kraškog polja Divljakovac. Spada u najlepše pećine Srbije. Otkrili su je čobani 1962 .godine i zbog izuzetnih lepota nije se dugo čekalo da bude otvorena za turističke posete. Prve turiste je primila već 1972 .godine. Pećina je duga 4,5 km. Od ukupno 2830 m koliko je detaljno istraženo, za turističke posete je uređeno 800 m. Resavska pećina je stara 80 miliona godina, a starost nakita u njoj se procenjuje na 45 miliona godina. Najdominantnije boje nakita su crvena, žuta i bela. Crvena boja potiče od oksida gvožđa, bela potiče od kalcijuma, žuta od glineO Autoru

Stanisavljević Dragan, urednik sajta DiscoverSerbia.org

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti