Turističke destinacije Braničevskog okruga

Napisao/la: despotodstiga

Ukupan broj reči: 1351 | Datum: 25 10 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLBraničevski okrug se nalazi u istočnom delu Srbije i obuhvata osam opština: Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo i Žagubica. Sedište okruga je grad Požarevac.

Turističke mogućnosti Braničevskog okruga su velike, alu su, po mom mišljenju, nedovoljno iskorišćene.

U ovom članku pokušaću da vam predstavim najatraktivnije destinavije Braničevskog okruga, mada po svojoj lepoti i značaju svaka destinacija zaslužuje da se o njoj napiše poseban članak.

U Požarevcu se nalazi galerija Milene Pavlović Barili. Smeštena je u rodnoj kući velike slikarke. Posetioci imaju mogućnost da razgledaju slike jedne od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata.

Ergela Ljubičevo nalazi se nadomak Požarevca i jedna je od najstarijih ergela u Srbiji koju je osnovao knjaz Miloš Obrenović 1853. godine. Ime Ljubičevo dao je knez Mihajlo Obrenović u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu.

Međunarodna turistička manifestacija pod nazivom Ljubičevske konjičke igre održavaju se od 1964. godine svakog prvog septembarskog vikenda u Požarevcu i to je pravi praznik za sve ljubitelje konjičkog sporta. Pored kasača, galopera, preskakanja prepona i dresure, najatraktivniji je Ljubičevski višeboj, jedinstveno takmičenje u kurirskom jahanju, seči sabljom, gađanju strelom, topuzom i kopljem, a pobednik dobija laskavu titulu Ljubičevskog viteza.

U Požarevcu se nalazi Narodni muzej koji je osnovan 1895. godine i, posle beogradskog Narodnog muzeja, najstariji je u Srbiji, a u okviru muzeja na obližnjen brdu Tulba nalazi se etno park gde je prikazana istorija narodne arhitekture braničevskog kraja.

Sigurno najatraktivnija destinacija Braničevskog okruga je rimski grad i vojni logor Viminacium koji se nalazi u Kostolcu, 15 km. od Požarevca. Viminacium je izuzetno značajan lokalitet u širim razmerama i, ako to danas još možda nije, jednog dana će sigurno biti svetska destinacija.

Viminacium se nalazio u rimskoj provinciji Gornja Mezija i bio je prestonica provincije. Pored grada nalazio se veliki vojni logor. Imao je vodovod, kanalizaciju, terme sa toplom vodom i druge sadržaje koji su ga u to vreme činili savremenim gradom.

Nedavno je, pored carskog mauzoleja, pronađen skelet mamuta dugačak oko 6 metara i visok 3,5 metara. Pretpostavlja se da je star oko milion godina i to je najstarija vrsta mamuta pronađena u Evropi, tako da posetioci Viminaciuma mogu da vide i ovu atarkciju.

Idući nizvodno niz Dunav na 25 km. od Požarevca nalazi se, u istoimenom selu, tvrđava Ram koja je smešetena uz samu obalu Dunava. Nije poznato kada je tvrđava podignuta, ali nakon osvajanja Turaka turski sultan Bajazit II preradio je ovu tvrđavu u sada postojeću radi zaštite desne obale Dunava. Tvrđava Ram je danas dosta dobro očuvana, ali je šteta što danas niko o njoj ne brine i izložena je zubu vremena.

Sledeća destinacija nizvodno Dunavom je Veliko Gradište, a blizu je Srebrno jezero, a neki ga zovu i srpsko more. Na Srebrnom jezeru se nalazi čitav komleks hotela, vila, restorana, kafića, prodavnica, auto kampova. Leti je velika gužva, zaista podseća na atmosferu sa mora i mnogi koji ne idu na more vrlo rado obilaze ovu poznatu destinaciju koja je još poznata i po ribolovu.

Od Velikog Gradišta, đerdapskom magistralom, stiže se u Golubac.

Golubačka tvrđava ili Golubački grad zaštitni su znak Golupca. Ne zna se ko je podigao tvrđavu, prvi put se pominje u 14. veku kao ugarsko vojno utvrđenje, a koristili su je svi koji su u određenom periodu vladali tom teritorijom: Mađari, Vizantijci, Srbi. Interesantno je da se Golubački grad nalazi na samoj obali Dunava, a kroz tvrđavu prolazi đerdapaska magistrala.

U Golupcu se nalazi i hotel koji nosi naziv tvrđave. U Golupcu se svake godine organizuje turistička manifestacija Sajam Dunava u okviru koje je najpoznatije takmičenje u spremanju ribe Golubački kotlić.

Poslednja turistička destinacija u Brančevskom okrugu, kada se ide đerdapskom magistralom prema Donjem Milanovcu i Kladovu, je auto kamp Toma  blizu sela Brnjice i 19 km. od Golupca. Auto kamp je smešten na obali Dunava i interesantan je za odmor i ribolov.

Opština Kučevo je poznata po pećinama. Pećine Ceremošnja i Ravništarska su u potpunosti dostupne posetiocima, a Dubočka i Ševićka pećina su dostupne do ulaza i nešto malo dalje, ali su zato pravi izazov za speleologe.

Posebno je interesantna Zviška potajnica što predstavlja redak prirodni fenomen. Voda ističe u udređenom vremenskom periodu, onda prestaje isticanje dok se puni unutrašnji rezervoar koji je negede skriven u dubini , ponovno isticanje i tako stalno.

Naravno, treba ponmenuti i zlatonosnu reku Pek, više vodopada, vrela.

U Kučevu se održavaju poznate turističke manifestacije Homoljski motivi, Festef, Žanki u čast, a u gradu se nalazi i komforan hotel Rudnik sa zatvorenim poluolimpijskim bazenom.

Žagubica je najudaljenija opština Braničevskog okruga od Požarevca.

Blizu Žagubice, maltene u samom gradu, nalazi se izvor reke Mlave koja celim tokom protiče kroz Braničevski okrug i uliva se u Dunav u Kostolcu. Pored izvora nalazi se motel Vrelo, a tu je i ribnjak pastrmki.

Kod Petrovca na Mlavi, blizu sela Zdrelo, na magistralnom putu Požarevac-Žagubica nalazi se izvor tople mineralne vode. Kažu da je lekovita i najviše leči kožna oboljenja. Pristup izvoru je besplatan i pored izvora nalazi se malo neuređeno jezero u kome se posetioci kupaju.

Pored izvora nalazi se savremeni rekereativno ugostiteljski centar Ždrelo sa više zatvorenih i otvorenih bazena napunjenih toplom vodom, spa i wellness centrom, hotelom i drugim sadržajima.

Verujte autoru ovog članka na reč da je fantastičan osećaj kada se zimi kupate u zatvorenom bazenu i iz zatvorenog bazena pređete u ovoreni i legnete na podvodnu ležaljku sa đakuzijem. Plaćate dnevnu kartu u koju je uključeno kupanje, sauna, solarijum, đakuzi.

Posebna priča su manastiri u Braničevskom okrugu. U Požarevcu se nalazi sedište Braničevske eparhije koja se teritorijalno razlikuje od Braničevskog okruga. Ovom prilikom samo ću nabrojati manastire koji se nalaze u Braničevskom okrugu, a podrobnije o njima pisaću u nekom posebnom članku.

U opštini Petrovac nalaze se manastir Gornjak koji je smešten u Gornjačkoj klisuri, manastir Vitovnica u selu Melnica, manastir Reškovica i manastir Svete Trojice u selu Ždrelo, manastir Bradača u selu Kula.

U opštini Požarevac nalaze se manastiri Rukumija kod sela Bradarac i Zaova kod Velikog sela.

U opštini Veliko gradište postoje manastiri Nimnik u selu Kurjače i Tuman u selu Tumane.

Braničevski okrug je po prirodnim resursima veoma bogat. Plodna stiška ravnica, Homoljske planine, reke (Dunav, Morava, Mlava, Pek, Vitovnička reka i druge), pećine, vodopadi, bukovi, vrela, potajnice, tople mineralne vode čine ovaj kraj veoma privlačnim za turiste. Pored očiglednog truda turističkih organizacija opština Požarevac, Veliko gradište, Golubac, Kučevo i drugih opština Braničevskog okruga čini mi se da ovaj kraj nije dovoljno omiljeno odredište turista u onoj meri u kojoj to zaslužuje, te pozivam turističke agencije i druge turističke poslenike da se bliže upoznaju sa turističkim potencijalom Braničevskog okruga i da što više orgnizuju izlete ili vikend ture ka destinacijama u Braničevskom okrugu  i da naj taj način omoguće turistima da uživaju u prirodnim i istorijskim lepotama ovog kraja.

 O Autoru

Članak napisao Despotodstiga. Više o destinacijama i drugim informacijama iz oblasti turizma na sajtu www.turizamplus.com

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti

Kratki pregled Beča

Planina zlatnih borova

Zašto je Beč najbolji grad za život?

Kako izbeći prevare na Tajlandu?

Različite vize za SAD

Najlepše plaže na Sejšelima

Prefektura Ksanti - Letovanje u Grčkoj