Turizam na Tajlandu

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 2495 | Datum: 22 10 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLTurizam je jedna od glavnih grana industrije u Kraljevni Tajlandu sa procenjenim udelom od 6.7% u bruto nacionalnom dohotku Tajlanda. Prvog juna 2013. godine, magazin Tajm (Time) prenosi da je Bangkok identifikovan kao najposećeniji grad na svetu od strane 2013 Global Destination Cities Index-a.

 

Putovanje na Tajland podrazumeva pretežno obilazak Bangkoka zbog istoriskih, kulturnih i prirodnih znamenitosti. Turisti pored poseta Bangkoku putuju i na krajnji jug zemlje zbog raznih zanimljivih plaža i ostrva. Generalno, Tajland se odlikuje ogromnim brojem hotela. Hoteli na Tajlandu nude najrazličitiju ponudu tako da svako može odabrati hotel za svoj džep. Sever zemlje je rezervisan za treking i avanturiste i u njemu se nalaze različite etničke grupe koje čine deo stanovništva Tajlanda. Region koji donekle zaostaje u broju turista sa ostatkom zemlje je Isan, region na severo-istoku zemlje. Da bi privukla turiste, Tajlandska vlada je osnovala posebnu jedinicu policije- turističu policiju sa sedištima u važnim turističkim mestima i posebnim telefonskim brojem.

 

Prema “Tourism Authority of Thailand”, 55% turista je u 2007. godini došlo sa Azijskog i Pacifičkog regiona. Brojni su i turisti iz Japana i Malezije. Najveći broj turista sa zapada dolazi iz Velike Britanije, Australije, Nemačke, Amerike i Skandinavije. Broj turista iz Rusije je u porastu. Zapadni turisti najčešće posećuju ovu zemlju za vreme Božića i Nove godine. Zanimljivo je i to da su 55% turista zapravo turisti povratnici u ovu zemlju.

 

Od kako su se otvorili prema internacionalnom tržištu turizma, konkurencija Tajlandu postaju Laos, Kambodža i Vietnam. Ove zemlje su se u značajnoj meri okrenule turzmu tokom devedesetih godina. Tajland aktivno nalazi i neka usko specifična tržišta poput golf odmora i odmora koji se kombinuju sa raznim medicinskim tretmanima. Takođe jedna od ambicija Tajlanda je da postane centar 'budističkog' turizma u regionu.

 

Medicinski turizam je sve popularniji na Tajlandu. Ova zemlja postaje ekstremno atraktivna turistima kojima su medicinske usluge potrebne. Na Tajlandu se zapravo nalaze brojne internacionalne akreditovane bolnice koje pružaju vrlo kvalitetne usluge, ali po mnogo pristupačnijim cenama u odnosu na iste te bolnice u zapadnim zemljama. Zapanjiće vas podatak da je na lečenju u ovu zemlju tokom 2012. godine došlo čak 2.5 miliona turista iz celog sveta.

 

Seks turizam je posebno popularan među posetiocima Tajlanda. Iako ilegalna, prostitucija na Tajlandu se prati i regulisana je od strane Tajlandske vlade u cilju sprečavanja seksualno prenosivih bolesti. Prostitucija je skoncentrisana u nekoliko velikih distrikta crvenih fenjera kao što su Pataja, Patpong i Patong Bič.

 O Autoru

"Travel Boutique" je nastao kao rezultat velike ljubavi prema putovanjima i turizmu. Vođeni sopstvenim iskustvom, odlučili smo da svima koji žele da iskuse čari putovanja pružimo priliku da to učine na pravi način. U našem "Butiku putovanja" možete sami skrojiti putovanje do odredje destinacije ili mi to možemo učiniti za Vas. Kontaktirajte nas za više informacija!

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti