Vrnjacka Banja - Prestonica turizma Srbije

Napisao/la: drst

Ukupan broj reči: 564 | Datum: 14 09 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPoslednjih desetak godina, Vrnjačka Banja je pored Zlatibora, najpoznatija turistička destinacija Srbije. Arheološka istraživanja koja je na teritoriji Srbije u 19. veku obavljao Feliks Kanic, pokazala su da se za blagotvotno dejstvo vrnjačke vode na ljudsko zdravlje znalo još u vreme Rimljana. Kasnijim proučavanjem u 20. veku, pronađen je bazen na toplom izvoru i veliki broj rimskih novčića iz perioda od I - IV veka. Da li su Sloveni, a posle njih Turci koristili ove izvore nije poznato. Sem nekoliko legendi ne postoje nikakvi dokazi za to. Po oslobođenju od Turaka, knez Miloš unajmljuje nemačke geologe za proučavanje banjskih izvora Srbije. Tom prilikom istražena je i Vrnjačka Banja. Razvoj banje u modernom smislu započinje u drugoj polovini 19. veka. Preduzetnici u tom periodu podižu veći broj gostionica i trgovinskih radnji, a otvoren je čak i bioskop. Razvoj turizma išao je uzlaznom linijom sve do Drugog svetskog rata. U godinama neposredno pre rata, Vrnjačka Banja je zabeležila najveći broj noćenja turista od svih mesta u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon perioda posleratne stagnacije, osamdesetih godina prošlog veka dolazi do procvata turizma. Tih godina je postignuta i rekordna posećenost od blizu 2 miliona noćenja za godinu dana.

Vrnjačka Banja ima 7 izvora mineralnih voda. Većina je smeštena u centralnom delu banje, dok se jedan nalazi na magistralnom putu Kraljevo – Kruševac. Mineralnu vodu treba koristiti uz konsultacije sa lekarom. Veliki je broj bolesti koje se u Vrnjačkoj Banji mogu lečiti. Nabrojaćemo samo neke od njih: bolesti metabolizma, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, kardiovaskularne bolesti, reumatološka oboljenja, bolesti gastrointestinalnog trakta.

Glavni događaj u Vrnjačkoj Banji je "Vrnjački Karneval", koji počinje 14. jula i traje nekoliko dana. Tokom karnevala, Vrnjačka Banja liči na veliku pozornicu na kojoj se održavaju izložbe, koncerti, maskenbali...Centralni događaj je međunarodna karnevalska povorka koja garantuje dobar provod.


Smeštaj

Vrnjačka Banja raspolaže sa tridesetak hotela koji imaju oko 5000 ležaja. Većina hotela bazene, kongresne sale i sportske terene. Pored toga postoji još 10.000 ležajeva u privatnoj ponudi. Na strani Vrnjačka Banja Smeštaj i Vrnjačka Banja Apartmani predstavljeni su neki od najlepših smeštajnih objekata u banji. Gosti mogu izabrati samo smeštaj ili smeštaj sa ishranom.


Izleti

U okolini postoje izvanredni uslovi za sportske aktivnosti, piknik ili razgledanje istorijskih znamenitosti. Tu su manastiri Žiča, Ljubostinja i Studenica, tvrdjava Maglič. Pecati se može na Ibru ili Moravi, a na samo 15 km od centra banje nalazi se planina Goč na kojoj se u zimskim mesecima može skijati.O Autoru

S. Dragan, autor projekta DiscoverSerbia.org

Izvor: http://www.kristali.rs/putovanja/destinacije/vrnjacka-banja-prestonica-turizma-srbije.html

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti