Zlatibor - odmor za dušu

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 603 | Datum: 13 10 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLVećina odlazak na planinu vezuju za zimski deo godine, kada je skijaška sezona u jeku i zimski praznici u toku. Ali ako niste posetili neku od planina u jesen, kada zlatna nijansa dominira na svim vašim fotografijama dajući im poseban dodir topline,  vreme je da to promenite. Nesvakidašnji predeli jeseni na Zlatiboru idealan su beg od gradske euforije i svakodnevnog stresa i idealan način  za popis svojih misli u čistoj prirodi.

 

Dobar geografski položaj i jednostavne putne smernice su samo neki od glavnih prednosti zašto treba sebi da omogućite putovanje na Zlatibor.

Interesantno je da je ova planina jedna od poznatijih vazdušnih banja u Srbiji, što za rezultat ima miks mediteranskih i kontinentalnih vazdušnih strujanja, umerenu klimu, čist i svež vazduh, kao i nizak vazdušni pritisak, koji posebno odgovara obolelima od astme i drugih disajnih poremećaja.

Na ovoj čudesnoj planini nekretnine niču munjevitom brzinom i da ste prošle godine bili tu, vrlo lako se može desiti da svoju prošlogodišnju odmor destinaciju ne prepoznate ili se čak i izgubite.  Zlatibor za svakoga nudi po nešto, pa budite sigurni da ukoliko želite malo aktivniji odmor možete ga sebi priuštiti i van sezone skijanja. Bogati programi hotela i lokalnih kafića i restorana neće vas ostaviti ravnodušnim.

Pored prelepe prirode i čistog vazduha, ono po čemu je Zlatibor još poznat je kvalitetna, domaća i vrlo ukusna hrana. Specijaliteti vrsnih domaćina i recapture koje se iz godine u godinu s guštom isprobavaju zadovoljavaju nežna nepca  gostiju i sigurna su karta za ponovnini dolazak.

Krenimo od konkretnog. Zlatiborska jagnjetina je obavezna za svakog ko poseti ovu planinu i predstavlja glavni specijalitet kraja. Ništa manje poznati su i zlatiborski kajmak, pršuta, sir i proja. Osim u retsoranima, Zlatiborski pršut, kajmak, sir i ostale mlečne i suhomesnate proizvode , možete uzeti na čuvenoj zlatiborskoj pijaci, na kojoj pored slanih specijaliteta možete kupiti slatko od divljih jagoda, malina i borovnica koji su još jedan brend Zlatibora i čiji ukus staje na crtu sa ukusom domaćeg slatka naših baka.

Tradicionalan doručak bez kojeg ne možete započeti dan svakako su komplet lepinja i kiselo mleko. Komplet lepinja je specijalitet zapadne Srbije, poznata kao i lepinja sa sve. Kada je probate, ostaćete zakleti ljubitelj ovog savršenstva koji će vam pored ekspozije ukusa, obezbediti i dobar energetski boost.  Tradicionalno se jede prstima uz zlatiborski jogurt ili kiselo mleko.

 

Na kraju, kako bi izbegli problem otkopčanog dugmeta na omiljenim pantalonama, toplo vam preporučujemo da iskoristite sve blagodeti ove prelepe planine i svakodnevno uživate u svežem vazduhu i prirodi. A ukoliko ste mamurni od prethodne noć, čist zlatiborski vazduh čini mamurluk znatno podnošljivijim.O Autoru

Tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u turizmu i saobraćaju čini Terra Travel. Organizujemo kombi prevoz iz Beograda do svih značajnijih turističkih mesta u regionu.

 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zaboravljeni stubovi turizma na Maldivima

5 Razloga zasto trebate posjetiti Hvar

Vikend u Beogradu

Kratki vodič za odabir ostrva i smeštaja na Maldivima

Najpopularniji otoci u Hrvatskoj

Tri razloga da ovog leta posetite Beograd

Mali vodič za sve goste srpske prestonice

Turističke atrakcije u Beogradu koje ne smete da propustite

5 Skrivenih Dragulja Jadrana

5 Razloga Zašto Trebate Posjetiti Šibenik

Galesnjak - Najsrcolikiji Otok na Svijetu

Kratki vodič za savršeni odmor u Beogradu

Koliko dobro poznajete glavnu prestonicu?

Zlatibor - odmor za dušu

5 atrakcija u Solunu koje morate posetiti