Geografske osobine Tajlanda

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 1912 | Datum: 14 02 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPoložaj Tajlanda

Tajland (Thailand, Prades Thai ili Muang - Thai), je kraljevina u jugoistočnoj Aziji, površine 514 000 Km2, sa oko 64 miliona stanovnika. Od severa ka jugu Tajland se prostire maksimalnom dužinom od 1770km i od istoka ka zapadu širinom od 805km. Do 24.06.1939.god. i od 1946. do 1949. zvao se Sijam, kada je zamenjen naziv u Tajland po najvećem plemenu u zemlji Tai (Thai) i engleski land (zemlja), što na domaćem jeziku znači "zemlja slobodnih". Zauzima centralni i zapadni deo jugoistočne Azije (Indokina), kao i istočnu polovinu severnog dela i centralni deo Malajskog poluostrva. Na severu i zapadu graniči se sa Burmom, na severo-istoku i istoku s Laosom, na jugoistoku i jugu s Kambodžom, i na jugu, na Malajskom poluostrvu, s Malezijom. Na jugu izlazi na obale Tajlandsog zaliva, a na jugozapadu je Burmansko more, ogranak Indijskog okeana. Obala duž Tajlandskog zaliva pretežno je niska, slabo razuđena i bez većih prirodnih zaliva. Najrazuđenija je obala na jugozapadu duž Burmanskog mora, ispred koje se nalazi više ostrva. Najveća ostrva u Burmanskom moru koja pripadaju Tajlandu su Puket (Ko Phuket), Terutau (Ko Terutao), Ravi (Ko Rawi), Jau Jaj (Ko Yao Yai) i Lanta (Ko Lanta), a u Tajlandskom zalivu Pa - Ngan (Ko Pha - Ngan), Samuj (Ko Samui), Čang (Ko Chang) i Kut (Ko Kut).

Reljef i geološka građa

Reljefu zemlje daju karakteristiku tri elementa: lančane planine, aluvijalne ravni i stare zaobljene površi. Planine zauzimaju severni i zapadni deo države, koje se protežu sve do juga Malajskog poluostrva. One su nastavci planinskih lanaca Zapadnog Junana, Tibeta i Burme. Visine im iznose od 1700 do 2500m. Najvećim delom su ispod 1500m visine, tako da je Tajland pretežno zemlja niskih planina. Njen planinski, severni i zapadni deo odlikuju se paralelnim planinskim lancima i među njima uzdužno usečenim dolinama, smera sever - jug. Široka aluvijalna ravan prostire se uz glavnu reku Menam, koja teče sredinom zemlje prema zalivu. S njom se na jugu povezuje aluvijalna ravan kraće reke Mekong, koja teče jugozapadnim područjem Tajlanda. Obe ravnice stvaraju oko Bankoka i u njegovom zaleđu prostranu niziju dugu oko 600 km, a široku 180 km, koja predstavlja glavnu poljoprivrednu površinu države. U preostalom delu zemlje preovladavaju zaobljene niske planine, među kojima se na severoistoku ističe površ Korat. Slaba plodnost tla ograničila je veće naseljavanje u ovim predelima.

 

 

Regije Tajlanda

Tajland je najvećim delom nizija. Prema prirodno - geografskim i privrednim karakteristikama deli se na četri različite geografske oblasti - severnu i severozapadnu, severoistočnu, centralnu i južnu.

Severna i severozapadna oblast su planinske, pretežno sa srednjim planinama, koje čine nastavke planinskih lanaca koji u Tajlandu prelaze sa severa iz Burme i Laosa. Zahvata prostor između granice sa Burmom na zapadu i severu i reke Mekong na istoku. Proteže se pravcem sever - jug u vidu paralelnih planinskih lanaca blagog pada, između kojih su duboko usečene uzdužne doline. Najviši vrh je Intanon (Doi Inthanon, 2595m). Planine su građene od starih kristalnih i glinenih škriljaca, granita i krečnjaka. Po poljima se uzgaja pirinač. Suvo doba godine relativno je dugo a u vlažnom periodu ne padne više od 850mm kiše. Regija se odlikuje monsunskim šumama u kojima se ističe tikovo drvo, koje se mnogo seče i izvozi. U planinama žive plemena Šana, koji rasno ne pripadaju Taima. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i šumarstvim. Ima ga oko 5,000.000. Glavno mesto regije je Čiang Mai (1,000.000 stanovnika, 500km udaljeno od Bankoka, s kojim ga povezuje autoput i železnička pruga).

Severoistočna oblast. Preko planine, koja sa istoka zatvara dolinu Menama, prostire se niska zaravnjena površ Korat, koja je dobila ime po svom istoimenom glavnom gradu. Brda ove regije ne prelaze 200m visine. Po aluvijalnim nizijama uzgaja se pirinač. Mnoge ravnice leže pod travnjacima, neiskorišćene u agrarnoj proizvodnji, jer ih u vlažnom periodu godine kiše previše natapaju, a u suvom periodu pak ostaju suviše suve pa nisu pogodne za agrikulturu. Količine kiše pokazuju velika kolebanja iz godine u godinu, a peskovito tlo brzo propušta primljenu vodu.

Centralna oblast obuhvata prostranu niziju oko Bankoka, široku dolinu Menama i dolinu Mekonga. U širini od oko 175 000 km2. To je najplodniji i najgušće naseljeni deo države. Više od polovine celokupne obradive površine čitave države koncentrisano je na aluvijalnim tlima ovih dveju reka. Godišnja količina kiše, koja varira između 750mm i 1500mm povoljno je raspoređena u razdoblju pirinčane vegetacije. Reka Menam plavi redovno veliko područje a gusta mreža kanala omogućava vodu i područjima do kojih ne dosežu poplave. Sve je to doprinelo da su te doline postale neprekidna polja pirinča. Sam pirinač čini 75% oranica, dok ostatak otpada na sve ostale kulture zajedno. Od prirodne vegetacije ističu se veliki travnjaci s tako visokim travama da se ni slonovi s ljudima na leđima ne mogu videti kad kroz njih prolaze. Na periferiji dolina, pejzaž se menja. Niču brežuljci, po kojima se gube pirinač i travnjaci, a pojavljuju se šume.

Južna regija obuhvata deo uskog Malajskog poluostrva koji pripada Tajlandu. Kako je na severu poluostrvo podeljeno između Tajlanda i Burme, Tajlandska teritorija je na ovom prostoru sužena na svega 16 km širine; dalje prema jugu on se širi, ali nigde ne prelazi širinu od 110Km. Uzduž poluostrva protežu se planinski lanci koji dosežu visinu od preko 1300m, ali najvećim svojim delom ostaju ispod 1000m visine. Njihov kontinuitet je prekinut niskom prevlakom Kra, gde se Tajlandski zaliv približio Indijskom okeanu na svega 64km. Između planinskih lanaca protežu se niske i prostrane doline. Duž obala protežu se primorske ravnice, sa dugim obalama, na kojima rastu palme. Blizina mora, s jedne i druge strane, ublažuje i ujednačava temperature ove tropske regije. Zapadna strana poluostrva prima najviše kiše u razdoblju od maja do oktobra (letnji monsun), a istočna strana u razdoblju od oktobra do februara (zimski monsun). Privredna aktivnost stanovništva koncentrisana je i u ovoj regiji uglavnom na proizvodnju pirinča, ali ona ipak zaostaje za proizvodnjom ostalih regija. Stanovništvo nalazi zaradu i u uzgajanju kaučuka, kojiovde ima dobre prirodne uslove, zatim u rudnicima, koji su otvoreni u planinama i u ribarstvu, koje uz podmirenje domaćih potrba izvozi i znatne količine ribe u Singapur.


Ukoliko vam se scideo rad i potreban vam je diplomski rad iz geografije, opširnije možete pogledati na  http://www.seminarski-diplomski.com/usluge/diplomski-radoviO Autoru

Dugih 6 godina nam je bilo potrebno da se na tržištu pozicioniramo kao lideri. Naš motiv jeste da efikasno odgovorimo na zahteve svojih klijenata, jer upravo na taj način opstajemo i napredujemo. Osnovni cilj poslovanja naše grupacije je da svaki klijent bude zadovoljan. Ukoliko i dalje nastavimo sa pružanjem kvalitetnih usluga, od Vaših preporuka i pohvala ćemo zasigurno imati i dalje blistavu budućnost.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti