Istorija Novog Beograda

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 672 | Datum: 8 04 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPrvi pomen o naseljavanju teritorije sadašnjeg Novog Beograda seže u vreme turske vladavine. Kruševski pomenik iz 1713. godine beleži da selo Bežanija datira još iz 1512. godine. Navodi se da je u XVIII veku tamošnje stanovništvo bilo isključivo srpsko. Posle pada Turaka, a za vreme Austro-Ugarske, na ovom prostoru žive i Hrvati, Mađari, Nemci. U međuratnom periodu u blizini Bežanije niču Novo naselje i Staro sajmište. Još 1923. godine napravljen je prvi urbanistički plan po kome je predviđano da će se Beograd širiti i na levu obalu Save, ali ta ideja se nije tada ostvarila. Kamen temeljac je, pak, postavljen u proleće 1948. godine (11. aprila) i tada je započeta gradnja naselja na levoj obali reke Save. Objekti su nicali jedan za drugim, a 1952. godine osnovana je i Opština Novi Beograd.

 

U okviru radnih akcija, u prve 3 godine Novi Beograd imao je oko 200 hiljada graditelja – srednjoškolaca, studenata, radnika i inženjera iz svih krajeva SFRJ. Močvarno zemljište kojim je naselje bilo opasano nasipano je peskom iz Save i Dunava. Radilo se danju i noću, malter je mešan ručno, a teret prenošen konjskom zapregom. Tako je počela da niče moderna urbana sredina. 

Ovaj deo Beograda je brzo rastao. Po broju stanovnika Novi Beograd je najveća opština na prostoru nekadašnje Jugoslavije koja i dalje raste. 

Novi Beograd delom leži na ušću Save u Dunav. Smešten je na površini od 4.096 ha, na nadmorskoj visini izmedu 72 i 110 m (najniža tačka je na ušću, a najviša na Bežanijskoj kosi).

Novi Beograd ima veliki broj solitera i stambenih objekata. Jedna od najpoznatijih je “Zapadna kapija Beograda” – dva nebodera spojena mostom na vrhu. 

Među prvim modernim građevinama nikle su Palata federacije, sa oko 75.000 m2, Studentski grad i prvi stambeni paviljoni u Tošinom bunaru. Kasnije su podignuti Međunarodni kongresni, kulturni i poslovni “Centar Sava”. Geneks-apartmani, zgrada “Jugopetrola”, hoteli “Hajat” i “Kontinental”, hoteli najviše kategorije. Celokupan prostor ispresecan je modernim saobraćajnicama u dužini od 160 kilometara. Godine 2004.  završena je izgradnja sportsko-poslovne hale “Beogradska arena”, koja je najveća na Balkanu i ima kapacitet od 20.000 gledalaca. Izgrađeni su i mnogi tržni centri i poslovne zgrade: Merkator, Merkur, TC “Delta siti”, Rodić, Imocentar, Tempo, Ekspo centar, Atrijum, Luk oil, TC “Ušće”, Autocentar Škoda, hoteli “IN” i “Holidej IN”.

 

Novi Beograd je danas i opština sa najviše zelenila. Duž obala Save i Dunava šetališta su sređena. U “Parku prijateljstava” na Ušću posađena je šuma od stotinjak platana koji su simbol mira. U maju 2008. godine izgrađena su dva nova parka –“Park duginih boja” na Bežanijskoj kosi, za osobe sa posebnim potrebama, i “Republike Srpske” na Starom sajmištu, između Starog železničkog mosta i “Gazele”.

 

Po mišljenju mnogih, Novi Beograd je najlepša beogradska opština. Zbog daha savremene arhitekture, širokih bulevara, najdužih i najlepših gradskih šetališta, omiljeno je mesto okupljanja Beograđana, a i svih posetilaca naše prestonice. Za potrebe turističkih poseta, koje su brojne u Beogradu, izgrađeni su najmoderniji apartmani. Takođe, za sve koji bi rado proveli kvalitetno vreme u ovom delu grada, Novi Beograd nudi adekvatan smeštaj. Isti možete pronaći na ovoj http://www.belano.rs/sh/tag/apartmani-novi-beograd ili na ovoj stranici http://www.belano.rs/sh/tag/smestaj-beograd.

 O Autoru

Beograd ima velike kapacitete za smeštaj turista u apartmanima tokom cele godine. Iznajmljivanje apartmanskog smeštaja je jedan od načina da Vašu posetu Beogradu učinite što prijatnijom. Takođe, smeštaj u apartmanima u Beogradu je uglavnom jeftinije od smeštaja u hotelima. Iskoristite ovu prednost!

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti