Kotor

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 727 | Datum: 16 04 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLPredivni bokokotorski gradić omiljen mnogim turistima na celom primorju udaljen je od Beograda 484 km. Modernim i udobnim kombi prevozom možete stići veoma brzo, onda kad vam zafali malo tamošnje lepote! 

Više o kombi prevozu do ovog grada možete pogledati na stranicama http://www.terratravel.rs/kombi-prevoz/kombi-prevoz-beograd-crna-gora/http://www.terratravel.rs/kombi-prevoz/

Kotor sa svojim predivnim starim gradom predstavlja jedan od retkih mediteranskih gradova koji su do današnjih dana sačuvali svoj fortifikacioni sistem. Kotorski bedemi su jedan od glavnih motiva i razloga za upis ovog grada na UNESCO-vu listu svetske prirodne i kulturne baštine 1979. godine. Sistem tvrđava i bedema razvijao se vekovima. Zidine su duge 4,5 km, visina na pojedinim mestima dostiže i do 20 m, a debljina im je između 2 i 16 metara. Na 260 m nadmorske visine nalazi se tvrđava San Đovani, na čijoj osnovi ima tragova ilirskog doba.

Grad je ukrašen mnoštvom predivnnih kuća i palata, koje su nekada pripadale imenitnim kotorskim porodicama, kao što su Palata Beskuća, Bizanti, Buća, Drago, Grgurina, Kneževa palata.

Ceo grad se posmatra kroz sve opštine koje spadaju u njegov okvir. Tu su brojne plaže, do kojih se može stići pešice ili autom/mini busem/taksijem. Gradska kotorska plaža i nije omiljena meštanima i turistima, ali je su tu brojna rajska mesta Boke kotorske, jedinog fjorda na Mediteranu.

Stari grad je najzanimljiviji deo celog grada, jer se tu kriju neki od najzanimljivijih kutaka, najlepših crkava, najstarijih zdanja koja čuvaju kotorsku tekovinu. 

Najlepše crkve su Crkva Blažene Ozane, Crkva Sv. Luke, Crkva Svete Klare, Crkva Svetog Mihaila, Crkva Svetog Nikole, Katedrala Svetog Tripuna.

U stari grad se može ući sa 3 strane, kroz troja „vrata grada“ – Glavna gradska vrata (Morska), Severna i Južna vrata (Vrata od Gurdića). Uskim uličicama popločanim kaldrmom stižemo do nekoliko predivnih trgova, koji čuvaju duh nekadašnjeg vremena, iako su opasani brojnim kafićima i restoranima.

Trg od brašna – Ulicom pored palate Bizanti dolazi se do Trga od brašna. Trg od brašna dobio je ime po magacinima za brašno, koji su se ranije tu nalazili. Na ovom trgu su palate plemićkih porodica Pima i Buća. Palata Pima svojom lepotom dominira trgom. Nastala je nakon zemljotresa 1667. Godine, a obnovljena nakon zemljotresa 1979. godine.

Trg od oružja u Kotoru je ujedno i najveći gradski trg. Naziv potiče od mletačkog doba, kada se tu skladištilo oružje. Na ovom trgu nalaze se Toranj za sat, Providurova (Kneževa) palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže.

Toranj za sat je jedan od simbola grada Kotora. Zauzima centralno mesto na trgu. Nastao je 1602. Godine. Ispod njega nalazi se Stub srama. Jedan od načina kažnjavanja karakterističnih za Kotor je bilo postavljanje okrivljenog ispred stuba srama, kako bi svi građani saznali za njegovo nedelo.

Kneževa palata sagrađena je u XVIII veku. Zajedno sa Kulom gradske straže svojom dužinom čini skoro celu zapadnu fasadu grada. U prošlosti je bila zvanično sedište mletačkih providura. Služila je u različite vojne svrhe.

Trg Svetog Tripuna –Na ovom trgu nalaze se zgrade najvažnijih institucija: zgrada Opštine, Biskupija, Istorijski arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture i katedrala Sv. Tripuna.

Katedrala Svetog Tripuna – romanička crkva, nastala 1166. godine. Katedrala Svetog Tripuna poseduje bogatu zbirku umetničkih slika primorskih umetnika, bogatu kolekciju zlatnih i srebrnih relikvija, dela lokalnih majstora iz perioda od XIV do XVIII vijeka. Unutrašnjost katedrale oslikana je freskama koje su radili grčki majstori... Po mišljenu mnogih – najlepši i najinspirativniji deo starog grada Kotora.

Ako vam je ovaj tekst imalo zagolicao maštu i probudio znatiželju da otkrijete i sve ostale kutke Kotora, koje možda do sada niste, neka ovaj grad bude vaša sledeća destinacija za putovanje.O Autoru

Tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u turizmu i saobraćaju čini Terra Travel. I sami zaljubljenici u putovanja, osluškivali smo koje su želje i očekivanja putnika za koje najčešće ostanu uskraćeni na putovanjima. Ideja ozbiljnog i odgovornog odnosa prema putniku pretočena je u projekat Terra Travel-a. Misija naše agencije jeste doživljaj potpune slobode na putovanjima.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti