Kratak vodič kroz Sarajevo

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 1175 | Datum: 19 02 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLČuveni američki časopis National Geographic je 2014. godine Sarajevo svrstao u top 20 svetskih destinacija koje bi trebalo posetiti i to sa razlogom. Ovaj prelepi grad je prestonica Bosne i Hercegovine i predstavlja savršen spoj između Evrope i Istoka. U njemu se preprliću uticaji vizantijskog i otomanskog carstva Istoka kao i uticaji ugarskog, mletačkog i rimskog carstva Zapada. Svi pomenuti uticaji su u njemu ostavili neverovatan trag koji je jako teško izbrisati i posle toliko vekova i nedaća kroz koje je ovaj grad do sada prošao. Ono što ga najviše čini autentičnim jeste spoj raličitih kultura, tradicija i religija, taj savršeno nesavršeni spoj koji ga čini tako posebnim. Ukoliko ste ikada šetali Sarajevom, osetili ste verovatno kako svaki njegov pločnik, svaki delić kaldrme priča svoj deo priče, deo njegove istorije.

Sarajevo je ne samo glavni već i najveći grad Bosne i Hercegovine, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine kao i centar kantona Sarajevo. On je pored toga i politički i kulturni centar BiH. Ukoliko želite da upoznate samo srce BiH i zaista saznate nešto više o istoriji i kulturi bosanskog naroda, morate posetiti Sarajevo. Od Beograda do Sarajeva vam je potrebno svega 6,7 sati autom, autobusom ili pak mini bus prevozom. Ovaj grad u sebi krije veliki broj tajni i čuda koja će vas odvesti od njegovog orijentalnog središta čak do Nacionalnog Parka Sutjeska koji je jedna od poslednjih prašuma na tlu Evrope. Takvu avanturu ne smete propustiti.

Posebnu čar  mu daju nadaleko čuvene stare kafane i poslastičarnice, zanatske radnjice, otomanski stari kvartovi u kome se oseća poseban duh Sarajeva koji možete sresti u malo kojem gradu sveta. Sa druge strane ćete spoznati i kvartove u kome se vidi i oseća jasan uticaj Austrougarske. Sarajevo predstavlja neobičan spoj ove dve kulture koje se na mnogo načina idealno uklapaju u celinu kao slagalica. Ne smete posetiti Sarajevo, a da niste probali njihovu tradicionalnu kafu u Baščaršiji kao ni čuveni burek i mnoge druge fantastične đakonije koje nigde na svetu nemaju takav ukus kao u ovom gradu.

Arhitektura grada predstavlja prelepu mešavinu stilova Evrope i Istoka koji mu oba, na svoj način daju poseban sjaj. Pravoslavna crkva izuzetne duhovne i kulturološke vrednost je nastarija crkva u Sarajevu i posebna je po tome što u sebi čuva preko 700 eksponata od izuzetne vrednosti. Kada je u pitanju vrednost ikona koje se nalaze u ovoj crkvi, ona se nalazi u 5 prvih muzeja na svetu i upravo zbog toga je velika atrakcija za turiste širom sveta. Šetnju kroz Sarajevo i hedonizam kojim ovaj grad odiše morate upotpuniti i odlaskom u neki od njegovih muzeja, pozorišta, galerija i ostalih kulturnih centara koji će na svojevrstan način upotpuniti vaš utisak o njegovoj prebogatoj istoriji i vrednosti.

Za kraj ne smemo propustiti da spomenemo ni reku i planine koje čine jedne od najlepših ukrasa Sarajeva. U pitanju je čuvena reka Miljacka, kao i planine Jahorina i Bjelašnica. Verovatno ste čuli za podatak da je tokom Olimpijskih igara 1984. godine na Jahorini održana ženska skijaška takmičenja, dok su se takmičenja za muškarce odigravala na planini Bjelašnici. Jahorina je danas veoma popularna zimska destinacija, odlična za skijanje, planinarenje i sankanje do koje mnogi turisti iz Beograda lako dolaze mini bus prevozom do Sarajeva. Na kraju Sarajeva vas očekuje i prostranstvo kanjona Gornje Drine, veličanstvene prirode, koje iz celog sveta privlači veliki broj ljubitelja prirode i avanturista.

Ono što je najveće bogatstvo Sarajeva jesu njegovi žitelji – Sarajlije koji bez obzira na nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, njegovo nasleđe čuvaju, obnavljaju i nesebično nude. Sarajevo je jedan stari, dostojanstven i elegantan grad koji kao misteriozni gospodin posetiocima ipak širi ruke dobrodošlice i uzima ih u zagrljaj. Jednom kada ga posetite, vratićete mu se ponovo, budite sigurni. 

Autor teksta:

 

Selena VignjevićO Autoru

Kombi prevoz putnika u organizacij turističke agencije Terra Travel je spoj lepog i korisnog. Prevoz putnika kombijem je prijatniji od putovanja autobusom, a u isto vreme povoljniji od putovanja automobilom. 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti