Skadarlija nekad i sad

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 1129 | Datum: 30 04 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLAmbijentalni, boemski kutak Beograda – Skadarska ulica i manji deo oko nje, održao se do danas. Nekada su to bile male kuće, od kojih je sačuvano samo još nekoliko. Tipična kuća iz 19. veka u kojoj se i danas nalazi kafana Tri šešira bila je zborno mesto nekadašnjih boema.

Na sredini mahale, na mestu gde je danas kuća Đure Jakšića, a kao jedini trag prošlih vremena, stajao je samo akvadukt Bulbuderskog vodovoda sa 14 lukova. Tada se tu nalazila Skadar kapija sa Skadarskom česmom.

Nekada je sredinom Skadarlije išao potok, koji je za vreme jakih kiša bio veoma opasan. U dnevnoj beogradskoj štampi je tih godina 19. veka zabeležen neobičan događaj: ”U Skadarskoj ulici, idući Maloj pivari, beše tako velika voda, prilikom preksinoćne kiše, da je nekima dosta znatne štete učinila. Jedna žena umalo što nije platila glavom. Marija Nikole Jovanovića, staklara izašla je na ulicu baš onda kad je bujica silno navalila. U tom trenutku voda je dohvati u svoj vrtlog i odnese čak u potok niže Male pivare, odakle je susedi s teškom mukom izbaviše.”

U drugoj polovini 19. veka trošne i neugledne kolibe zamenjuju solidne kuće, koje naseljavaju zanatlije, ugostitelji i sitni činovnici. Kuće su građene spontano, pod jakim istočnjačkim uticajem, a dvorišta su bila povezana kapijama, kroz koje se moglo uvek pretrčati kod komšije.

Ulicu su krasili lijanderi posađeni u drvenim buradima. Oni su bili svojevrsna ograda, šarena i mirisna, zahvaljujući kojoj su se stanovnici Skadarlije mogli povući u prijatan hlad, a ulica je imala prijatan izgled. Među skadarlijskim kućercima, tada se začinje i budući industrijski kompleks, u početku, Male, a kasnije  Bajlonijeve pivare. Najverovatnije sredinom 19. veka otvorene su kafane Bums keler, , Zlatni bokal, Miloš Obilić i Bandist, a zatim i Tri šešira i Dva jelena, i danas otvorene i poznate skadarlijske kafane.

Neposredna blizina Narodnog pozorišta i nekadašnje dvorane u današnjem bioskopu Balkan, učinili su ovaj deo Beograda živim, popularnim i privlačnim. Rušenjem kafane Dardaneli 1901. godine, koja se nalazila na mestu današnjeg Narodnog muzeja, u skadarlijske kafanice počinju da dolaze glumci, književnici, pesnici.

Vreme posle Prvog svetskog rata u Skadarliju donosi sa sobom pojavu džeza, dansinga i šampanjca, a tridesetih godina 20. Veka porušeno je nekoliko prizemnih građevina, a izgradile su se višespratnice, što je narušilo nekadašnji izgled ove četvrti.  

 

Vraćanje starog sjaja Skadarliji

 

Preuređenje Skadarlije počelo je 1966. godine, po projektu arhitekte Uglješe Bogunovića. U nastojanju da se ovaj deo starog Beograda sačuva, izvršena je rekonstrukcija Skadarske ulice. Cilj je bio da se vrate karakteristike koje je ulica imala nekada, da se duga tradicija dopuni novim, savremenim sadržajima. Uklonjen je saobraćaj iz Skadarlije, podignuta je česma, vraćena je stara kaldrma, fenjeri i kandelabri, dograđene se kafane Tri šešira, Dva jelena i Skadarlija, a preuređeni enterijeri kafana Ima dana, Zlatan bokal i Dva bela goluba. Na stara vremena podsećala je gatara Ljubica koja je zabavljala turiste svojim proročanstvima, stari dobošar Šole i slikari koji su na platno prenosili motive iz Skadarlije.

Sedamdesetih godina Skadarlija se “pobratimila” sa pariskom boemskom četvrti Mon Martr. Povorka francuskih slikara, muzičara, defilovala je našom poznatom ulicom kada je potpisana zajednička povelja o saradnji. Naredne godine, naši umetnici su uzvratili posetu. Pored Mon Martra, turisti je porede i sa atinskom Plakom.

 

Skadarlija je svojevrsna znamenitost Beograda, neizostavni deo na listi svakog turiste koji poseti Beograd. Ukoliko želite da posetite Skadarliju i ostale znamenitosni našeg glavnog grada na raspolaganju vam stoji raznovrstan smeštaj u Beogradu, a sve popularniji je iznajmljivanje apartmanskog smeštaja u centru Beograda.O Autoru

Mi smo Belano Apartmani, agencija koja ima jedan cilj, a to je vaš užitak.
Nastali smo sa idejom da gostima i prijateljima grada Beograda učinimo boravak u našem gradu što prijatnijim i prisnijim, kako bi vam dani provedeni u našim apartmanima protekli kao da niste ni napuštali vlastiti dom.

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti