Solun, grad sa dušom

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 710 | Datum: 26 06 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLU koje god godišnje doba da posetite ovaj prelepi grčki grad, uživaćete svakako. Sigurno smo da ćete požeti da mu se više puta vratite. Nekada je u Srbiji bio popularan najviše kao omiljena shopping destinacija za dame, a danas je prava metropola koja osim bogate istorije i kulture, ima da ponudi veliki broj najrazličitijih aktivnosti svim generacijama.

Savetujemo vam da svako jutro u Solunu započnete kraj mora, u nekom od mnogobrojnih kafića ispijajući njihovu čuvenu grčku kafu. Uz to se možete počastiti i najrazličitijim voćnim kupovima i sladoledima po kojima su solunski kafići poznati. Dok sedite od rana jutra ćete već čuti bučne Grke kako se raspravljaju, na izgled samo svađaju, zatim osetiti miris girosa, čuvenih đevreka i kolača, a poseban dojam će uvek ostaviti miris mora, taj karektiristični miris Grčke i Mediterana. Bićete „kupljeni“ za veoma kratko vreme.

Solun možda nema mnogo visokih zgrada i nebodera, ali se svake godine širi. Ispod Soluna su pronađeni brojni ostaci rimskih zidina, koji na jedinstven način govore o stvarnoj istorijskoj veličini i moći ovog grada. Danas je prosvetni, kulturni, administrativni i finansijski centar Grčke. Najduža i jedna od najstarijih ulica Soluna – Egnatia je od davnina poznata kao ulica koja je povezivala istok i zapad. Jedna od danas najpoznatijih je i ulica Cimiski koju najvećim delom čine fantastične radnje svih mogućih brendova. Grad je podeljen na dva velika dela, viši deo Ano Poli i niži Kato Poli koji je okrenut ka istoku i prostire se sve do luke. Kada poželite da još malo dublje zaronite u magiju Soluna, posetite male uličice u delu grada Epano Poli koji je ukrašen prelepim kućicama i baštama. Ljubitelji istočnjačke arhitekture će biti oduševljeni ovim delom Soluna.

Za Srbe posebne emocije budi Zejtinlik koji je nekada bio srpsko vojničko groblje. Tu se 1916. godine nalazila i glavna bolnica naše vojske. Danas čini deo koji je pretvoren u muzej knjiga, relikvija i predmeta koji svake godine privlači veliki broj turista.

Solun je grad koji će vas osvojiti svojom dušom, svojom istorijom kao i izuzetno gostoljubivim ljudima. Sa ponosom će vam sigurno ispričati više o ovom gradu, a pogotovu o Aleksandru Makedonskom koji je bio i ostao ponos stanovnika Soluna.  Za kraj vam savetujemo da odete i na krstarenje obalom Soluna i uživate u njegovoj lepoti se pučine.

Za prvu posetu Solunu dovoljan vam je i vikend, mada vam mi preporučujemo da ga posetite na više dana kako bi zaista prodrali u srž njegove lepote i suštine. Ukoliko vas zanima kombi prevoz od Beograda do Soluna, više možete pročitati ovde

Autor teksta:

Selena VignjevićO Autoru

Tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u turizmu i saobraćaju čini Terra Travel. I sami zaljubljenici u putovanja, osluškivali smo koje su želje i očekivanja putnika za koje najčešće ostanu uskraćeni na putovanjima. Ideja ozbiljnog i odgovornog odnosa prema putniku pretočena je u projekat Terra Travel-a. Misija naše agencije jeste doživljaj potpune slobode na putovanjima.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti