Trg Republike za Apsolutne Početnike

Napisao/la: Dakuna

Ukupan broj reči: 791 | Datum: 16 02 2017 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLTrg Republike je najpoznatiji beogradski trg, jedan od simbola grada. Tu su smešteni čuveni spomenik knezu Mihailu (''Kod Konja''), Narodno pozorište, Narodni muzej.

Oko Trga se nalaze raznovrsni restorani i kafei, pekare, prodavnice, a u skorije vreme i tezge sa rukotvorinama i proizvodima ''Made in Serbia'', kao i brojni apartmani za iznajmljivanje.

Trg Republike u Beogradu

Trg Republike danas, sa G+

 

Prostor koji danas zauzima Trg Republike, sve do sredine XIX veka je, verovali ili ne – bio periferija Beograda.

Još u srednjem veku ovuda je prolazila granica naselja – utvrđeni šanac, koji je išao od Savske i Varoš kapije (današnji Kosančićev venac), preko Obilićevog venca, Trga Republike i dalje Dositejevom, Strahinjića Bana , Dušanovom do Donjogradskog bulevara.


Na delu Trga Republike, tačnije između spomenika knezu Mihailu i Narodnog pozorišta, nalazila se čuvena po zlu Stambol kapija (razlikovati od Unutrašnje Stambol kapije u Beogradskoj tvrđavi). Do nje je vodio put iz Carigrada (Stambola).
Ovo je bila najlepša i najutvrđenija kapija beogradske varoši. Pravljena je od tesanog kamena i cigle, i debelog sloja zemlje nasutog na moćne svodove..
Imala je tri prolaza – široki centralni za kolski saobraćaj, i dva manja bočna za pešake. U unutašnjosti kapije bile su prostorije za smeštaj straže i vojnika, kazamati, nusprostorije, hodnici. Pored nje su Turci vešali i nabijali na kolac srpski živalj, pa je stoga bila omrznuta u narodu.

Stambol kapija na Trgu Republike

Stambol kapija, sa sr.wikipedia.org

 

Za vreme Prvog srpskog ustanka, u borbi za Beograd 1806.g, u jurišu na Stambol kapiju, poginuo je vojvoda Vasa Čarapić. Po njemu je dobila ime ulica koja ide od Trga Republike do Beogradske tvrđave.


Sredinom XIX veka prostor Trga bio je prilično zapušten, pun rupa i baruština. U nekolko redova poređani trgovci, nudili su prolaznicima jagneće i praseće pečenje na panju.
Uoči izgradnje Narodnog pozorišta 1868.g, knez Mihailo Obrenović je naredio rušenje Stambol kapije. Trg dobija naziv Pozorišni Trg.

U drugoj polovini XIX veka, na mestu današnjeg Narodnog muzeja, nalazili su se jednospratni dućani. Među njima je bila i čuvena boemska kafana Dardaneli. Krajem XIX veka puštena je prva tramvajska linija kroz centar grada, a okretnica je bila na Trgu Republike.

Između dva svetska rata, Trg Republike bio je omiljeno sastajalište Beograđana.

Ovde su održane demonstracije 27. marta 1941.g. protiv potpisivanja pakta sa Nemačkom.
Na istom mestu, Tito je održao svoj prvi posleratni miting u Beogradu.

Sadašnji naziv, Trg Republike, dobio je u čast proglašenja Republike Jugoslavije 29-XI-1945.

I dan danas ovo je najpoznatije gradsko sastajalište. Bez obzira gde će se kasnije uputiti, kako Beograđani tako i posetioci grada, prvo se nalaze na Trgu. O Autoru

Moj Apartman Beograd se bavi izdavanjem apartmana na dan, direktno od vlasnika. Svi apartmani su u strogom centru Beograda i potpuno su opremljeni za duži ili kraći boravak.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti