Upoznajte detaljnije Dorćol

Napisao/la: Svimbi

Ukupan broj reči: 785 | Datum: 12 03 2015 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLDorćol je jedan od najbogatijih delova Beograda kada je u pitanju kultura. Krase ga mnogobrojni muzeji i galerije koje svedoče o njegovom kulturološkom značaju. Jedan od najlepših dorćolskih muzeja je muzej posvećen Vuku i Dositeju i njihovom velikom opusu kao prosvetitelja. O životu na Balkanu svedoči poznati Etnografski muzej koji u sebi skriva preko 160 hiljada objekata koji prikazuju život kako urbanih tako i ruralnih sredina na Balkanu.

Na Dorćolu možete posetiti i Muzej pozorišne umetnosti kao i muzej Narodnog pozorišta. Galerija fresaka je institucija koja ima izuzetnu kulturološku vrednost za naš narod i zemlju, jer se bavi očuvanjem i restauracijom fresaka iz srpskih crkvi. O vrednostima srpskih freski govori i to što su mnoge od njih pod zaštitom UNESCO-a. Kolekcija naših fresaka na poseban način pripoveda o istorijskom razvoju Srpske pravoslavne crkve.

Epicentar studentskog života je svakako Studentski trg oko kojeg se nalazi više naših čuvenih univerziteta. Ispod trga se nalazi Akademski park na čijem tlu se nekada nalazilo tursko groblje, zatim pijaca, dok nije dobio današnju namenu. Krase ga tri statue posvećene nekim od naših najučenijih Srba: Dositeju Obradoviću, Josifu Pančiću i Jovanu Cvijiću. Mesta koja bi svaki turista morao da poseti jesu i Narodni muzej, Narodno pozorište, sedište Beogradske filharmonije i Kolarčeva zadužbina.

Ljubitelji Dorćola ga smatraju beogradskim Soho-om, jer čini i umetnički deo Beograda koji je ukrašen raznovrsnim umetničkim ateljeima i dizajnerskim salonima. Iako nisu međusobno povezani i nemaju zvaničnu podršku grada modni dizajneri promovišu svoj rad širom Dorćola. Dok šetate njegovim ulicama možete videti izuzetno zanimljive i jedinstvene izloge, kao i da kupite unikatne komade odeće, nakita, šešira, torbi i ostalih modnih komada. Pored dizajnera, svoj rad na Dorćolu prezentuju i mnogobrojni umetnici koji svoj talenat prikazuju i pod otvorenim nebom, na dorćolskim ulicama. Oni svojim radom šalju jedinstvenu poruku svetu o problemima i dilemama današnjice.

Dorćol je i deo Beograda koji je poznat po bogatom noćnom životu. On predstavlja suprotnost Skadarliji koja više odiše tradicionalnim duhom, dok Dorćol promoviše moderan noćni život, čak nalik mnogim svetskim metropolama. Ako preferirate moderan noćni provod morate posetiti ulicu Strahinjića bana koja je prepuna zabavnih, neobičnih kafića koji svakodnevno imaju veliki broj gostiju i to tokom cele nedelje, od jutra do večeri. U mnogim od njih možete uživati u odličnom ambijentu i živoj muzici beogradskih bendova. Zavisno od ukusa, možete posetiti džez, rok, pop i žurke ostalih žanrova koje će vas držati na nogama sve do ranih jutarnjih sati. Ovaj deo grada je pogotovu zanimljiv za mlađe generacije, ali se mogu naći i mesta pogodna za starije.

Želite da spoznate sve strane Dorćola? Želite da upoznate umetnost, kulturu i noćni život Beograda? "Belano Beograd" vam nude odličan izbor smeštaja u srcu Beograda!

Autor teksta:

Selena VignjevićO Autoru

"Belano Beograd" vam nude odličan izbor smeštaja u srcu Beograda!

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Beogradske reke - povod za provod

Trg Republike za Apsolutne Početnike

7 razloga za All-inclusive

Letovanje u Septembru

Kombank Arena

Krug dvojke – simbol Beograda

Turističke atrakcije – Sarajevo

Kratki turistički vodič za Atlantic City

Solun, grad sa dušom

Očaravajuće Sarajevo

Skadarlija nekad i sad

Kotor

Istorija Novog Beograda

Beograd u TOP 10 destinacija ovog proleća

Atrakcije koje ne smete propustiti u Budimpešti