Istorijat stonog tenisa

Napisao/la: neske

Ukupan broj reči: 498 | Datum: 13 09 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLNema pouzdanih podataka gde je i kada tačno počeo da se igra stoni tenis, odnosno ping-pong, kako se u prvo vreme zvao. Crteži u pećini Junan u Kini najverovatnije potvrđuju tezu da je ova najmnogoljudnija zemlja sveta postojbina stonog tenisa, nacionalnog sporta. U Evropu su stoni tenis preneli Englezi, a prvo međunarodno takmičenje na ,,starom kontinentu” održano je u Beču 1901. godine. Prva pravila štampaju se u Engleskoj tek 1925. godine.

Kolevka ovog sporta na našem tlu je Sombor. Prilikom čestih dolazaka u Sombor, 1925. godine, Zagrebčanin Lav Štern demonstrirao je stoni tenis svom prijatelju Ferencu Sevaldu (1893-1944), profesoru somborske Gimnazije. Već tri godine kasnije, Sombor je i mesto gde je održana osnivačka sednica Jugoslovenskog ping-pong saveza, a 15. i 16. aprila 1928. godine i prvo državno prvenstvo na kojem su dominirali Somborci.

Broj klubova u zemlji rastao je iz dana u dan. Da bi se objedinio njihov rad i organizovala zvanična takmičenja po jedinstvenim propozicijama, odlučeno je da se osnuje Jugoslovenski ping pong savez. Osnivačka skupština održana je 14. aprila 1928. godine u Somboru. Za predsednika je izabran Samuel Vuić, potpredsednici su bili Đena Majer i dr Kosta Grgurov, blagajnik Elemir Molnar, a u Upravnom odboru su i Ištvan Španjol, Živko Konjović, Stevan Makarić, Lajoš Falcione, dr Pal Blaževac, Janoš Šuljok i Milorad Stanković.

Dan kasnije u sali hotela „Sloboda”, održano je prvo državno prvenstvo na kojem su učestvovali samo muškarci iz Zagreba, Beograda, Novog Sada, Subotice i Sombora. Prvi državni prvak postao je Somborac, Milorad Konjović, koji je u finalu pobedio svog klupskog druga, Borivoja Stankovića. Treće mesto osvojio je Novosađanin Karlo Kauber, pošto je u odlučujućoj partiji bio
uspešniji od Somborca Pala Bujaka. U igri parova, Konjović i Stanković potvrdili su svoju dominaciju, ali su u finalu pobedili takođe somborski dubl Bujak-Falcione. Treći su bili Novosađani, Kauber i Rot. Za „drugorazredne“ igrače, koje bismo danas nazvali početnicima, takođe je organizovano takmičenje i pobedio član subotičkog Nepkera Viček, ispred Somboraca Daniel i Šebešćan.

Stoni tenis
je postajao sve popularniji a prvo ekipno prvenstvo države održano je za 1929/30. godinu, titulu prvaka osvojila je ekipa SSU, koja trijumfuje i naredne tri godine uzastopno.U te četiri sezone boje SSU branili su: Stevan Maksimović i Ladislav Heksner, tri puta Martin Štajner i Borislav Građanski, a jednom Aleksandar Majer. Na prvenstvu države 1930. u Zagrebu ekipa SSU pobedila je sve četiri ekipe s maksimalnim rezultatom što je najbolja potvrda razlike u klasi. Pojedinačno, međutim, Nemec iz Murske Sobote, iznenadio je osvajanjem prvog mesta. Majer je bio drugi, a Maksimović treći. U igri parova braća Nemec bili su bolji od dva somborska para Štajner-Maksimović i Majer-Heksner.O Autoru

Ukoliko vas zanima stonoteniska rekreacija u Novom Sadu posetite: Stoni tenis Novi Sad

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

5-tominutni vodič za Paintball za početnike

Istorijat stonog tenisa