Evo kako na brzinu dobiti dobre ocene na početku godine

Napisao/la: majah

Ukupan broj reči: 908 | Datum: 14 09 2017 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLIako je tek počela, kraj školske godine će brzo da pokuca na vrata, a ti se nećeš ni okrenuti... Znamo da si još uvek mislima na letnjim praznicima, no na početku godine je vreme da poradiš (i dobiješ!) na dobrim ocenama, jer bi te ispiti mogli dočekati nespremnog. Ako ne želiš da ti se nakupe jedinice odmah na početku godine, bilo bi pametno rešiti ih sada. U protivnom, sve ćeš ih morati rešiti u roku par dana, a to nikom nije zabavno ni lako, zar ne?

 

 

Kako ispraviti jedinicu

 

Jedinica te neće motivisati na daljnji rad, no ispravljanje nije toliko nemoguće ukoliko se dogodi. No, mi ne želimo da se dogodi. Ne uči kasno navečer i potraži pomoć od drugova iz razreda.

 

Ako si već "zaradio" jedinicu i ispravljaš ocenu, verovatno si se s tim gradivom susreo i ranije. Prije nego što kreneš, pogledaj u čemu si pogrešio i proanaliziraj što treba napraviti drugačije. Možda ćeš se više fokusirati na neke druge delove gradiva, jer si shvatio da neke koje si ranije štrebao profesorica ne smatra toliko bitnim.

 

Lektire su sakupljači dobrih ocena

Ako ti je raspored pretrpan i imaš mnogo toga za naučiti, najčešće po stranu ostavljamo čitanje lektire. No, s lektirom najlakše dolazimo do dobrih ocena. Ako zaista nemaš vremena za čitanje cele knjige, potraži na internetu lektiru i pročitaj u kratko o čemu se radi. Ako ti ostane vremena od učenja, baci se na čitanje knjige.

Prepričaj ono što učiš svojim riječima

 

Kada si ono što učiš pojednostaviš tako da u tvojoj glavi zvuči razumljivo, lakše ćeš to da shvatiš i već si na pola puta da i zapamtiš. Dakle, kada čitaš i učiš, radi to tako da razumeš pročitano i u stanju si prepričati svojim rečima.

Ispitaj se

 

Kad misliš da si koliko toliko savladao, najbolji način je da ispitaš sam sebe. Postavljaj si pitanja za koja misliš da bi ti profesor mogao postaviti. Tako ćeš najbolje videti što ne znaš, a što rasturaš! 

 


Raspitaj se

 

Popričaj s drugovima iz razreda koji inače dobijaju dobre ocenu i pitaj ih za savet. Ako se radi o matematici ili nekom drugom predmetu iz kojeg moraš puno da računaš, pitaj ih da ti objasne načine na koji su oni to savladali.

 

 

Podeli gradivo

 

Ne štrebaj sve odjednom, nego podeli ono što moraš naučiti na manje celine. Tako će ti se činiti da ga manje ima. Osim toga, odlična je ideja nagraditi se nakon svakog pređenog gradiva.

 

Opuštanje

I za kraj, opusti se prije spavanja. Nemoj krenuti učiti kasno navečer jer ćeš verovatno biti umoran od cijelog dana. Jednostavno se fokusiraj samo na ono što si tokom dana pročitao i radio i pogledaj omiljeni film ili seriju.O Autoru

Maja je blogerica koja obožava putovati, učiti nove jezike i upoznavati nove kulture.

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Evo kako na brzinu dobiti dobre ocene na početku godine

Analizirajte svoj život