Perspektiva u Crtanju

Napisao/la: Ljupcho

Ukupan broj reči: 377 | Datum: 12 11 2011 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML 

Jedan od ključnih faktora za realistično predstavljanje objekata pri crtanju je svakako fenomen perspektive.

Na svom sajtu www.crtanje-i-slike.com, koji se bavi crtanjem olovkom, dao sam detaljan opis osnovnih elemenata perspektive. Ovde možete pročitati šta su to horizont, tačka nedogleda i stajalište. 

Takođe na sajtu, u delu "Perspektiva" možete da naučite kako da crtate u perspektivi, kako da odredite i nacrtate perspektivu sa jednim, dva ili tri nedogleda. I na kraju, imate opis takozvane atmosferske perspektive.

Da pojasnim. Linearna perspektiva se odnosi na fenomen da što su predmeti dalje od nas oni izgledaju manji. Ovaj fenomen je najlakše posmatrati na objektima iste veličine koji su poređani u dugom nizu kao što su drvoredi pored puta, bandere, pruga i tako dalje. 

Pored toga što znamo da svaki objekat ima istu veličinu kao i svi ostali u nizu, svaki naredni nam izgleda manji od prethodnog i, ako je niz dovoljno dug, oni poslednji izgledaju kao da nestaju u jednu tačku na horizontu.

Za razliku od ove perspektive, atmosferska perspektiva se odnosi na vizuelne promene koje nastaju na objektima koje posmatramo, a koje su uzrokovane atmosferom, to jest vazduhom, i stanjima u atmosferi.

Naime, prašina koju podiže vetar, zagađenost vazduha, vlaga u vazduhu, kiša i tako dalje sve to smanjuje prozračnost vazduha, time nastaju promene na izgled objekata koji su na sceni.

Najbolji primer na kome možete da posmatrate fenomen atmosferske perspektive su scene kada iz visine posmatrate brda ili planine u daljini.

Brda koja su bliže vama izgledaju nam tamnija, možemo da razaznamo detalje, a boje su jasne, dok brda u daljini postaju bleđa, menjaju boju u plavo-sivu, a detalji se uopšte ne vide.

Kada kombinujete principe linearne i atmosferske perspektive kao rezulat dobićete snažan efekat prostora i dubine na vašim crtežima i slikama.

 O Autoru

Moje ime je Ljupčo Taškovski i ja sam samouki umetnik. Crtanjem olovkom, kao hobijem, počeo sam da se bavim pre par godina. Počevši od nule za relativno kratak period crtanje mi je postalo pravo uživanje, a glavna dobrobit je bilo saznanje da je crtanje samo jedna veština koja se da naučiti.

Kako bih podelio ovo svoje saznanje sa svima na ovom svetu,  odlučio da napravim sajt o crtanju.

Ocena: 5.0

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Igre kuhanja – zabavna virtualna kuhinja

Perspektiva u Crtanju

Poezija na jajetu