Istorija dizajna enterijera

Napisao/la: maja

Ukupan broj reči: 2306 | Datum: 21 01 2014 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLEgipatska i Rimska era

Postoje brojni dokazi da je Egipćanima i Rimljanim dizajn enterijera bio veoma bitan. U ovom periodu istorije dizajna enterijera, on je bio samo privilegija bogatih. Dokazi da se u ovom periodu u arhitekturi primenjivao dizajn enterijera, postoje u brojnim zapisima, koji su otkriveni. Egipćani su nam, na primer, ostavili raskošno ukrašene grobnice faraona, koje su služile i kao konačno počivalište i kao mesto gde će faraon zadovoljavati svoje potrebe u sledećem životu.

Rimljani su ostavili brojne dokaze da su sobe bile pažljivo planirane, kako svaka imala svoju funkciju. Ovo je ključni deo modernog dizajna enterijera. Bogati Rimljani su, na primer, gradili posebne dnevne sobe za letnju i zimsku sezonu. Bile su tako dizajnirane da nude optimalan komfor bilo tokom toplih letnjih ili hladnih zimskih meseci. Postoje indicije da su i Rimljani i Egipćani vodili računa o unutrašnjem dekoru, što je još jedan važan elemenat dizajna enterijera.

Era Renesanse

Sledeća ekspanzija u istoriji dizajna enterijera odigrala se za vreme italijanske Renesanse. Tokom ove ere sve oblasti umetnosti doživele su veliku popularnost, zahvaljujući bogatim pokroviteljima, koji su bili spremni da finansijski podržavaju umetnost. U to vreme je uređenje prostora i enterijera počelo da liči na ono što nam je poznato u kasnijim fazama istorije dizajna enterijera. Sobe su se dizajnirale na funkcionalan i estetski način. Jedan od najistaknutijih primera je raskošni dizajn enterijera palate u Versaju, koja je i danas primer kraljevske dekadencije. Ipak, i u ovom razdoblju istorije dizajna enterijera, ove stvari su bile van domašaja običnih ljudi.

Dizajn enterijera u vreme industrijske revolucije

Transformacija u istoriji dizajna enterijera, koja ga je približila običnom čoveku, odigrala se u vreme industrijske revolucije. Ove masivne promene učinile su dekorativnu robu jeftinijom, kao što su i stvorile ekonomsku revoluciju u SAD-u. Porodice srednje klase su sada sebi mogle da priušte trošak i za neke dodatne stvari, kao što je dizajn enterijera. Tokom ovog perioda, časopisi za dizajn enterijera postali su popularni, pojavila se profesija dizajnera enterijera, koja se u 21. veku razvila u nezavisnu industriju. U suštini, istorija dizajna enterijera oblikovala se kroz decenije i vekove tokom istorije u umetničkom, ekonomskom i tehnološkom pogledu.

 O Autoru

Maja, Manager. Ukoliko vas zanima dizajn enterijera posetite: dizajn enterijera

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Kako obojiti dečiju sobu?

Istorija dizajna enterijera