Domaći vicevi s balkana

Napisao/la: Robert

Ukupan broj reči: 517 | Datum: 10 02 2013 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLDefinicija viceva:Humor je oblik zabave i vid ljudske komunikacije sa svrhom da nasmije ljude i ucini ih sretnim.

Podrijetlo rijeci humor dolazi od humoralnog lijecenja starih Grka, koji su tvrdili da mješavina tekucina (humora)kontrolira ljudsko zdravlje i osjecaje.

Ipak humor ili duhovitost je sjajsna sposobnost ljudi,situacija ili cak nekih objekata da izazove osecaj sjajne zabave udrugim ljudima.Taj sjajan osecaj najcesce prati glasan smeh ili samo osmeh.Ono sto je zanimljivo to je da je smeh cak dobar i za organizami ako imamo bilo koji problem on ce nam pomoci da se izvucemo iz njega.Takodje blagotvorno djeluje i na sve bolesti jertako mozemo da sagledamo laksu stranu i da cak nadjemo resenje.

Smatra se da poreklo reci Humor dolazi cak iz humoralnog lecenja starih Grka,koji su tvrdili da mesavina tekucina(humora)moze da kontrolise ljudsko zdravlje i osjecaje.Ova tvrdnja je naravno kasnije opovrgnuta i doneta je definicija da je humor snazna emocija koja se javlja u slucajukomicnih situacija u kojima se osoba oseca nadmocno i dobro,ili na bilo kakav nacin boljom od ostalih ljudi,ili ostalih objekata koje izvode salu.

Vic (nem. Witz) je forma humoristichog štiva, koja cesto u društvu u kome se prica ostavlja jak utisak na slušaoce koji se ne retko smeju situaciji u kojoj se našao glavni junak, ili njegovoj reakciji na temu. Cesti junaci balkanskih viceva su Mujo i Haso, Plavuša, Srbi, Bosanci, Hrvati, Crnogorci, seljaci, Makedonci, Cigani, Amerikanci  i ostali narodi, a također su popularni vicevi o policajcima,vicevi o doktorima i učiteljima, crni humor kao i likovi proizašli iz narodnih priča i šala kao što su : Mali Ivica, Perica...

Ipak prava istorija viceva se nezna,smatra se da postoje jos od starih egipacana i faraona gde su sluge morale smisljatismesne price da bi se razveselili i dobili snagu za dalji veoma naporan rad i robovanje faraonima.

I za kraj jedan dobar vic:

Jedan hrvat se udvarao srpkinji i kaze joj"gospodjo kako ste divni,lepi,... evo za vas jedna kita cveca"

A ona kaze"cvece cemo uzeti a kitu zadrzite"

Više viceva razvrstanih po kategorijama potražite na www.vicevi.in

 

 O Autoru

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Domaći vicevi s balkana