Zanimljivosti o tamburi-poreklo

Napisao/la: perap

Ukupan broj reči: 496 | Datum: 23 11 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTML U srvhu popularizacije tamburaške muzike I ovog instrumenta ja zelim da dam svoj skromni doprinos tako što ću ovde izneti neke zanimljive podatke vezane za ovaj instrument.Kao rezultat mog istrazivanja na ovu temu,pronašao sam dosta toga zanimljivog.

Naime tamburaški instrumenti razvili su se iz žicanog instrumenta koji je postojao jos u starom Egiptu I Mesopotamiji.Taj instrument se zvao lutnja.Ovaj instrument srecemo I kod Grka I Rimljana.Postoje dve vrste ovog instrumenta dugovrata I kratkovrata lutnja iz kojih se kasnije razvijaju ostali žičani instrumenti.Od kratkovrate lutnje, koju su Arapi doneli, razvila se u Španiji gitara, a u Italiji mandolina. Od dugovrate lutnje, koju su Turci doneli na Balkan, razvija se na našim prostorima tambura, kod Bugara pandora, u Ukrajini bandura, u Rusiji balalajka i domra.

Prvi istorijski dokumenti koji su poznati a ukazuju na postojanje tambure na našim prostorima datiraju iz 1551. godine.Poreklo imena nije sa sigurnošću utvrdjenjo ali smatra se da naziv tambura potice iz persijskog jezika gde reč "Tn" znači žica. Kasnije nalazimo jos dve reči denbar -persijski i tambur -arapski.

Susrećemo se sa jos nekim imenima koja su vezana za ovaj instrument baglama, bodluk, čitelija,šargija, saz, cunar, cingr, cingrija, canguri, bazuk, karaduzen, sedefli tambura, samica, dangubica, bisernica, cika, cikusa,candrkalica, bugarija, dvotelnik, trotelnik, tikvara,...

Postoje i nazivi koji poticu iz latinskog jezika: prim, tercprim, basprim, tercbasprim, kontra, bas, ...koji označavaju ulogu instrumenata u orkestarskom sastavu.Najstarija tambura koja se i dan danas čuva u muzeju, potiče iz sredine XIX veka, odnosno 1847. godine, vlasništva Paje Kolarića iz Osijeka.Čim se spomenu tambure ili tamburaši, odmah se pomisli na lumpovanje, razbijanje čaša po kafanama ili svatovima.

Razlog za to je sto se tambura vrlo brzo odomaćila kod naroda koji je poceo da je koristi u ove srvhe ali tambura poseduje mogucnosti koje daleko nadmašuju kafansko muziciranje.Primeri za ovu tvrdju su brojni orkestri koji sa velikim uspehom izvode numere koje spadaju u klasicnu muziku.U danjasnje vreme,što mene licno jako raduje pojavili su se brojni mladi sastavi koji na tamburama izvode pop i rock hitove sto ne sumnjivo cini mnogo na popularnosti ovog divnog instrumenta.O Autoru

http://tamburezlicic.comuf.com/o-tamburi/

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zvuci džeza u srpskim gradovima

Električni orgazam ovog decembra u Beogradu povodom 35 godina postojanja

Predstavljam Vam Bomba band

Kako izabrati bend za svadbu

Zanimljivosti o tamburi-poreklo

Đorđe Balašević stil - ženi se sin jedinac