Zvuci džeza u srpskim gradovima

Napisao/la: Batman

Ukupan broj reči: 987 | Datum: 3 02 2017 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLIako je dvadeset i prvi vek doneo nebrojeno promena kada je u pitanju muzika i nametnuo nešto savremeniji ukus, ne može se reći da jenjava popularnost džez muzike. Naime, kako je džez ne samo muzički izraz već i način razmišljanja, nimalo ne čudi što mnogi savremeni žanrovi u svojoj biti imaju dozu improvizacije koju crpe upravo iz džez muzike.

Podneblje Balkana, posebno je autentično jer svojim ritmovima predstavlja plodno tle za autorske bendove koji vole da eksperimentišu. Stoga su neretke fuzije srpske i uopšte balkanske etno muzike, sa melosima transatlantskih zemalja i ritmovima afričkih domorodaca.

Kao plod toga, javlja se i veliki broj festivala na kojima se, nekad intenzivnije, nekad manje intenzivno pojavljuju imena iz sfere džeza.

Južnjački brend

Jedan od najčuvenijih festivala, koji je u prethodnim godinama dobio brojne međunarodne nagrade, a uvršten je i na Gardijanovu listu top 10 festivala je Nišvil.

Iako mnogi osporavaju njegovu žanrovsku deklarisanost, nesumnjivo je da ovaj festival u svojoj ponudi ima veliki procenat izvornog džeza.

Sa juga Banata

U dvorani KCP u Pančevu, organizuje se već više od 15 godina festival džeza. Pančevački festival je renomiran i nudi veliki izbor muzike. Usmeren je i na mlade nade, ali priliku da na njemu nastupaju imaju brojni afirmisani muzičari širom sveta. Organizuje se u novembru.

Novosadski festival

Uprkos izazovima sa kojima se suočavamo svake godine, Novosadski Jazz Festival je postala konstanta u ovom gradu. Novi Sad je jednom godišnje domaćin velikim imenima, među kojima su bili Dejv Daglas, Markus Striklend, Tim Green. Svake godine festival se bori sa egzistencijom, ali izgleda da dobra muzika uvek nađe put do publike.

Muzika iz prestonice

Titulu najstarijeg festivala džez muzike nosi prestonički festival. Beogradski džez festival već godinama dovodi vrhunska istaknuta imena savremene džez scene. Svake godine sa drugačijim konceptom i tendencijama u muzici, ovaj festival se prilagođava aktuelnostima. Beogradski džez festival ugostio je sedamdesetih godina velikane poput Luisa Armstronga, Čarlija Parkera, Dizija Gilespija i Majlsa Dejvisa.

Ukoliko provodite vreme u Beogradu u vreme trajanja ovog festivala, preporučujemo vam da nađete smeštaj u centru Beograda i raskomotite se, uživajući u sinkopama muzičara koji danas čine gro džez scene.

Osim toga, Beograd nudi još pregršt mogućnosti za kulturno uzdizanje, pa ćete uz muziku moći da uživate i u predstavama ili umetničkim izložbama.

Sve u svemu, dosta je onih koji se bave izdavanjem apartmana u Beogradu, te oko smeštaja nema razloga za brigu.

Beograd će vas sigurno ugostiti onako kako dolikuje gradu koji svoju istoriju plete na ušću dve najlepše balkanske reke.

Valjevski festival

 

Značaj ovog festivala, po mišljenju mnogih je veoma veliki. Festival već 30 godina pokazuje da u Valjevu postoji grupa entuzijasta koja održava ime ovog festa. Veliki broj gostiju iz drugih gradova i država svedoči o tome da je mesto festivala visoko kotirano. Ovaj festival je jedan od mnogih tradicionalnih festivala u svetu, a neguje povratak iskonskom džezu i očuvanja nasleđa onih koji su postavili standardeO Autoru

Mi smo Belano Apartmani Beograd  i nastali smo sa idejom da gostima i prijateljima grada Beograda učinimo boravak u našem gradu što prijatnijim i prisnijim, kako bi vam dani provedeni u našim apartmanima protekli kao da niste ni napuštali vlastiti dom.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zvuci džeza u srpskim gradovima

Električni orgazam ovog decembra u Beogradu povodom 35 godina postojanja

Predstavljam Vam Bomba band

Kako izabrati bend za svadbu

Zanimljivosti o tamburi-poreklo

Đorđe Balašević stil - ženi se sin jedinac