Šta je to Streptokokna upala grla?

Napisao/la: Hellas

Ukupan broj reči: 359 | Datum: 23 09 2012 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLStreptokokna upala grla je bolest koju izazivaju bakterije iz grupe Streptococcus Pyogenes. Ove bakterije zahvataju grlo, ždrijelo i krajnike. Bakterija je veoma zarazna i prenosi se slinom, česticama sline tokom kašljanja i kihanja.

Važno je reći da sama streptokokna upala grla ne izaziva kašljanje i kihanje, te da ko kašljete, kišete ili vam curi nos te vas jako boli grlo, vjerovanto imate virusnu upalu grla.

Doktori procjenjuju da 40% svih upala grla su streptokokne upale grla, posebno su osjetljiva djeca koja pohađaju vrtiće te njihovi roditelji. Period kada je pojava ove bakterije najčešća je početak proljeća i zima.

Streptokokna upala grla se potvrđuje brisom grla, ali se u nekim slučajevima može prepoznati pomoću simptoma kao što su gnojne naslaga ne krajnicima i grlu. Liječi se antibioticima, najviše iz razloga sprječavanja komplikacija kao što je reumatska groznica.

Najčešći simptomi su sledeći:

  • glavobolja
  • mučnina
  • temperatura
  • bol u mišićima
  • gnojno grlo
  • crveni osip po grlu i krajnicima
  • natečeni limfni čvorovi
  • nedostatak kašlja

Streptokokna upala grla prolazi sama od sebe nakon 3-7 dana. Ako je liječite antibioticima moguće je da će vam biti lakše biti prebroditi bolest, takođe liječenje antibioticima skraćuje bolest za deset do petnaest časova. Liječenj pod kontrolom doktora je strogo preporučeno u cilju izbjegavanja mogućih komplikacija kao što su već navedena reumatska groznica, toksični šok, šarlah ili PANDAS sindrom. Sve navedene komplikacije mogu biti smrtonosne.

Za ublažavanje simptoma mlađe osobe mogu koristiti paracetamol, odrasli Paracetamol i Aspirin. Mlađe osobe ne bi smjele koristiti Aspirin zbog mogućeg razvijanja rejevog sindroma.

Izvor:
http://www.strepthroatguide.com/strep-throat.htmlO Autoru

Autor ovog članka je Željko iz Bosanskog Broda. Željko je webmaster koji slobodno vrijeme voli provoditi uz video igre ili na biciklu i ponekad napisati poneki koristan tekst iz raznih područja.

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Zdrav doručak

Ćilibar i njegova blagotvorna svojstva

Prvi utisak- slagalica lepote i zdravlja

Kako postići željenu erekciju?

Najposećeniji sajtovi o zdravlju

Sindrom policističnih jajnika: Dijagnoza

Koliko se uspešno ugrađuju zubni implanti?

Simptomi i lečenje zubobolje

Kako se najlakše izboriti sa hemoroidima

Prednosti korišćenja elektronske cigarete

Loš uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje

Vežbe za mršavljenje kod kuće

Kako skinuti veliki stomak

Kako povecati grudi prirodno ?

Šta je to Streptokokna upala grla?