Akne- opšte o aknama

Napisao/la: mosesthemighty

Ukupan broj reči: 539 | Datum: 14 12 2010 | komentari: 0Verzija za štampu

Preuzmi HTMLAkne su veliki problem mnogih mladih, ali isto tako i starijih osoba. Veoma upadljive, ružne, često i bolne, i svi bi želeli da ih se otarase što je moguće brže i jednostavnije. Ipak, potrebno je upoznati se sa aknama pre nego što se išta preduzme. Neophodno je saznati opšte karakteristike akni, njihove tipove, a zatim prepoznati na sebi određeni tip akni. Tek tada se, u zavisnosti od ozbiljnosti, može početi sa samostalnim lečenjem. Ipak, opšta preporuka je odlazak doktoru, jer, često, samostalno lečenje može izazvati kontraindikacije i produbljivanje problema.

Dakle, pre nego što počnete sa borbom protiv akni, bilo bi valjano da pročitate ovaj tekst i da se dobro informišete o svemu što ima veze sa aknama.

Akne su jedan vid zapaljenja kože. Do zapaljenja dolazi kada se lojni kanali zapuše, a gotovo istovremeno dolazi do povećanja lučenja lojnih žlezda, te loj, koji bi u normalnim okolnostima izbijao na površinu, ostaje zarobljen u dubljim delovima kože. Pod ovim uslovima, jedna vrsta bakterije koja se nalazi u koži i koja inače nije štetna, počinje ubrzano razmnožavanje i izaziva vidljivi znak na površini kože. Aknama su najčešće zahvaćeni lice, nadlaktice, ramena, grudi i leđa.

Uzrok nastanka akni nije u potpunosti razjašnjen, ali akne najčešće nastaju usled povećane hormonske aktivnosti organizma (pre svega u pubertetu i za vreme menstruacije kod žena), usled stresa, iritacije oštećene kože, češanja, nepravilne ishrane (ishrane koja ne odgovara određenom tipu kože) itd.

U razvoju akni postoji nekoliko stadijuma. Početni stadijum se naziva mikrokomedon. Može se videti jedino pod mikroskopom jer predstavlja samo početak formiranja akni. Dalje, razvijanjem mikrokomedona mogu se stvoriti otvoreni i zatvoreni komedoni. Otvoreni komedoni još se nazivaju i crni komedoni i to su zapravo mitiseri. Zatvoreni komedoni se nazivaju još i beli i to su bubuljice. Sledeće po ozbiljnosti su papule. One su prelaz sa jednog manje ozbiljnog tipa akni na tip akni sa većim stepenom ozbiljnosti. Kod papula, koje se u narodu jednostavno nazivaju bubuljicama, prisutno je blago crvenilo, ali se vidljivi gnoj ne pojavljuje. Sledeće su nodule. To je već poprilično problematičan i neugodan oblik akni. To su gnojem ispunjene strukture, veoma slične malim džakčićima, koje neretko izazivaju i veliku bol. Akne rosacea, kao poseban tip akni, od kojeg pate osobe srednjih godina, uzrokuje crvenilo lica, a kao krajnji stepen javlja se baburast nos. Detaljnije o tipovima akni možete pogledati klikom ovde.

 O Autoru

http://akne.yolasite.com/akne-pogodjena-mesta.php

 

Ocena: Još uvek nije ocenjen

Komentari

Nema komentara.

Još članaka iz ove Kategorije

Akne- opšte o aknama